Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Kimberly Liauw en Wendy Gerards van Kwintes op een kantooretage waar prefab eenheden komen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Lessen in zelfstandig wonen

Prefab UnitsKwintes verwacht grote toeloop op prefab units. Daar leert cliënt zelfstandig wonen.

Quote

Door bezuinigingen op de zorg groeit overal de uitstroom. Het aanbod van wo­ning­cor­po­ra­ties is nog te klein om die op te kunnen vangen.

Rolf van de Pol, Kwintes

De proefunit in het verder nog lege kantoorpand aan de Van Asch van Wijckstraat oogt knus. In de uit kunststof platen opgetrokken 25 vierkante meter staat een bed met een fleurige sprei, een linnenkast en een eethoekje. Het is een enigszins bedrieglijk beeld, want de bewoners van in totaal 41 prefabstudio's, aangevuld met twee gemeenschappelijke ruimtes, zullen straks zelf de inrichting voor rekening moeten nemen - al kan de sociale dienst daarbij behulpzaam zijn in de vorm van subsidies.

Rolf van de Pol had best één van de units willen huren. Maar inmiddels heeft de vertegenwoordiger van de cliëntenraad van Kwintes, die enkele jaren geleden vijf maanden doorbracht in de nachtopvang aan het Smallepad, elders een eigen flat. Wat hem betreft komt het initiatief van Kwintes wel op het juiste moment. ,,Door bezuinigingen op de zorg groeit overal de uitstroom. Het aanbod van woningcorporaties is nog te klein om die op te kunnen vangen. En het aantal daklozen neemt toe.''

Op de rit
In Amersfoort en omliggende gemeenten verblijven bijna 400 clïenten van Kwintes in beschermd-wonenprojecten. Deze zijn voor een deel te vinden in woonwijken. Daarnaast zijn er nog circa 200 personen die wachten op een plaats in een van de projecten.

Niet allen komen in aanmerking voor wat Kwintes omschrijft als een woongemeenschap. Toekomstige bewoners moeten namelijk wel hun leven weer behoorlijk op de rit hebben. Projectleider Wendy Gerards: ,,Bij beschermd wonen is sprake van 24-uurszorg. Hier krijgen cliënten ambulante hulp, bedoeld om een zelfstandig leven op te bouwen. Ze houden alles zelf schoon. De bewoners moeten het samen gezellig maken.''

Quote

Bij beschermd wonen is sprake van 24-uurszorg. Hier krijgen cliënten ambulante hulp, bedoeld om een zelfstandig leven op te bouwen.

Wendy Gerards, projectleider

De huurders tekenen een contact voor een jaar. Wie in deze periode heeft laten zien dat hij of zij goed past in de gemeenschap, verwerft een contract voor onbepaalde tijd. Om de betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de groep te vergroten, krijgen sommige bewoners een speciale rol, bijvoorbeeld die van technisch toezichthouder of assistent van de pandbeheerder. Daar staat een vergoeding van 3,50 euro per dagdeel tegenover.

Volgende week houdt Kwintes twee open dagen voor geïnteresseerden; dinsdag van 15.00 tot 17.00 en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur.
Gerards en medeprojectleider Kimberly Liauw verwachten een groot aantal aanmeldingen. ,,Vooral omdat de studio's zich zo vlak bij de binnenstad bevinden.''

Leegstandswet
Belangstellenden hoeven niet te vrezen dat zij hun eventuele plek op
de wachtlijst van een van de woningcorporaties kwijtraken. Die is
gegarandeerd. Het project loopt maximaal tien jaar. Langer staat de leegstandswet, waar het kantoor van Kwintes onder valt, niet toe.
Na één jaar mogen ook andere instellingen, zoals het Leger des Heils
en wijkteams, kandidaten aandragen voor de woongemeenschap. De
bewoners zullen daarbij een stem krijgen.

Sociale huur

Het project 'Wijck Wonen' van Kwintes past in het streven van de gemeente Amersfoort om de komende jaren het aantal sociale huurwoningen fors uit te breiden.

Zo stelt verantwoordelijk wethouder Fleur Imming (PvdA) voor bij elk bouwproject minstens 35 procent te bestempelen als sociale huur. 

De drie in Amersfoort actieve woningbouwcorporaties -Portaal, de Alliantie en Omnia- streven er samen naar om tot 2021 tweeduizend sociale huurwoningen te bouwen. Gevoegd bij de gemeentelijk ambitie moeten er omstreeks 2030 ruim vierduizend van dit type huizen bijgekomen zijn.

,,Het initiatief van Kwintes is een heel mooie ontwikkeling'', zegt Sonja van Beek, woordvoerder van de Alliantie. ,,Hoe meer partijen zich met deze problematiek bezighouden, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan Hart van Vathorst.''

In die wijk hebben twee zorginstellingen, een kerk en een kindercentrum de handen ineen geslagen. Zo doet een kerkzaal doordeweeks bijvoorbeeld dienst als theater.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort