Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Rodney Kersten

Martijn Visscher is de sportstem van Amersfoort

microfonist De atleten maken zich op voor de wedstrijd. Hét moment waarop de microfonist in beeld komt om de strijd aan elkaar te praten. En zo stijgt jaarlijks op liefst veertig (inter)nationale en regionale toernooien de stem van Amersfoorter Martijn Visscher (42) boven het publiek uit. ,,Heerlijk werk."

Grote sportevenementen kunnen niet zonder een microfonist, zoals de Fransman Daniel Mangeas die de stem was van de Tour de France. Amersfoort heeft een stem die onlosmakelijk verbonden is met atletiekwedstrijden: die van Martijn Visscher. 

Hij weet met een heldere articulatie inclusief z'n karakteristieke 'tong-r', het publiek te informeren en te boeien over het verloop van bijvoorbeeld de Bergcross of de Marathon Amersfoort die begin juni weer van start gaat. Komend weekend laat hij voor het eerst dit seizoen zijn stembanden weer warmlopen tijdens de NK-Indoor junioren die onder het immense dak van Omnisport in Apeldoorn plaatsvindt.

Terwijl Visscher op deze doordeweekse dag op het terras van atletiekvereniging Altis geniet van een heerlijk voorjaarszonnetje, komt hij tot een verrassende vaststelling. ,,Een vergelijking tussen mijn werk als klachtenregisseur bij de Belastingdienst en dat van microfonist kan ik wel duiden. Ik moet altijd met een duidelijke uitleg komen voor zowel kenners als niet- kenners. Daar komt bij dat op een toernooi veel atletiekonderdelen tegelijkertijd bezig zijn. Ik probeer dan via een praatje de aandacht van het publiek te vestigen op onderdelen die op dat moment het meest interessant zijn.

Quote

Iedereen moet op maat worden bediend om de aandacht van het publiek vast te houden. Dan vraagt de situatie om stilte of een adremme reactie.

Martijn Visscher, microfonist

Niet hakkelen
Uiteraard vergt een toernooi een flinke voorbereiding. Van vrijwel alle deelnemers heeft hij wel iets in zijn draaiboek staan. ,,Als je al vijftien jaar op deze manier meedraait in het nationale atletiekcircus - van de Fanny Blankers-Koen Games via de Europese atletiekkampioenschappen tot en met de Halve van Hoogland - ken ik nagenoeg alle deelnemers en andersom. En als vers bloed zich aandient, probeer ik via Facebook of Twitter achter wat feitjes te komen van de betreffende atleet.''

,,Per onderdeel heb ik dan één velletje papier met alle gegevens. Papier werkt nu eenmaal efficiënt. Want er kan tijdens zo'n evenement veel misgaan. Ik heb wel eens verkeerde startlijsten in mijn handen gekregen. En het is ook eens voorgekomen dat een stroomstoring de informatievoorziening via het grote scherm verstoorde. Dan moet je wel stoïcijns doorgaan. En zeker niet gaan hakkelen of fouten maken. The games goes on, nietwaar?''

Radertje 
,,Als microfonist ben ik een radertje in het grote geheel. In enkele gevallen heb ik met zelfs twee oortjes: een voor de regisseur en een voor zijn of haar assistent. Soms lopen de communicatiestromen door elkaar, als bijvoorbeeld Churandy Martina aan de startstreep verschijnt terwijl Lennart Teunissen (Altis) een prestatie van formaat levert tijdens het hinkstapspringen. Iedereen moet op maat worden bediend om de aandacht van het publiek vast te houden. Dan vraagt de situatie om stilte of een adremme reactie. Echt, je komt ogen tekort al je als microfonist even niet oplet."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort