Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
In een opvallende decor in het Militair Museum waren zaterdagavond tal van muzikanten te beluisteren. © Jeroen Jumelet

'Wat een prachtige ambiance en wat een grote diversiteit!'

militaire muziekZo'n tweeduizend toeschouwers genoten zichtbaar van het grote palet aan stijlen tijdens De Nacht van de Militaire Muziek.

Quote

Alles uit mijn diensttijd komt hier vanavond weer boven

Gerthan Tolkamp

Tweehonderd muzikanten lieten de tweeduizend toeschouwers tijdens de 34 concerten horen tot welke muzikale uitstapjes ze in staat zijn. Want het was niet alleen militaire muziek die in het museum te beluisteren was.

Carla Marcus, woordvoerder van het Nationaal Militair Museum: ,,De nacht van de Militaire Muziek is een gezamenlijke productie van het museum en het ministerie van Defensie. Met terugkerende festivals willen we het museum meer op de kaart zetten. In april wordt het festival Militair Culinair gehouden en het laatste weekend voor de zomervakantie staat een hippisch evenement op het programma.''

Elk jaar heeft het museum een ander thema: in 2016 stond het 100-jarig bestaan van de tank centraal. Dat werd gevierd met een indrukwekkend tankevenement. Dit jaar is er speciale aandacht voor oosterse muziek vanwege de tentoonstelling 'Genghis Khan. Wereldveroveraar te paard'. Het komende jaar is Willem van Oranje het thema.

Stijlen
De doelgroep van 'De Nacht' bestaat vooral uit liefhebbers van muziek en militaire zaken. Op acht verschillende locaties in het museum worden de concerten gegeven; dus zie je hordes mensen van de ene plek naar de andere verhuizen om hun favoriete muziek te horen. De stijl varieert van klassieke muziek tot big band.

,,Mijn zoon van 26 speelt slagwerk bij de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' (RFGGJ)'', vertelt Gerthan Tolkamp uit Winterswijk, terwijl hij even uitrust met een drankje. ,,Dat is een groot koperensemble met slagwerk, afkomstig uit Assen. Wat een indrukwekkend museum, de herinneringen aan mijn militaire diensttijd komen vanavond weer helemaal boven.''

Bekende musici gaven acte de présence, zoals violiste Laura Lunansky, Wicked Jazz Sounds, de gitaristen Johnny Rosenberg en Eric Vaarzon Morel, trompettist Jan van Duikeren en de strijkers van het Harlekijn Klein Symfonie Orkest van Herman van Veen. En cabaretier Vincent Bijlo trad op.

Ambiance
Familie Knegjens uit Gouda, bestaande uit moeder Marije, dochter Hannah (17) en zoon David (15) genieten zichtbaar van de muziek. ,,Mijn man maakt deel uit van het impresariaat van de Nacht van de Militaire Muziek. Vorig jaar zijn we ook geweest'', vertelt Marije. ,,Wat een prachtige ambiance is dit museum. We kennen veel muzikanten persoonlijk. Het zijn allemaal professioneel musici die willen laten horen tot welke muzikale diversiteit ze in staat zijn. Op zo'n avond kunnen ze heerlijk experimenteren.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort