Erben Wennemars baalt
Volledig scherm
Erben Wennemars baalt © ANP

Schaatsers balen van inzettende dooi

Direct na de mededeling van voorzitter Wiebe Wieling dat de 'tocht der tochten' voorlopig niet doorgaat, reageerden talloze topschaatsers diep teleurgesteld.

Erben Wennemars kreeg tijdens de live-uitzending van De Wereld Draait Door te horen dat zijn droom - de Elfstedentocht rijden - voorlopig de ijskast in kon en baalde zichtbaar. En hij was zeker niet de enige die met een zwaar gemoed ging slapen.
'It giet net oan. Zelden zo snel hersteld van koorts', twitterde Annette Gerritsen, refererende aan de 'Elfstedenkoorts' die in Nederland heerste.

Zelfs in Canada was er teleurstelling. Oud-winnaar Evert van Benthem kon zijn koffers alweer uitpakken en drievoudig olympisch kampioen Johan Olav Koss stond in Toronto klaar om naar Nederland af te reizen. 'Wat een teleurstelling', reageerde hij.
Toch zijn er ook nog (oud-)schaatsers die de hoop nog niet hebben opgegeven. 'De tocht is zelfs een keer in maart verreden', wist Annamarie Thomas te melden. 'De winter is pas net begonnen!'

Henk Angenent noemde het een trieste avond voor de schaatsers. 'Ik zou 'm graag willen rijden, maar nu het niet doorgaat houd ik mijn titel dus nog.'

  1. WADA verdedigt medische attesten

    Het wereldantidopingbureau WADA heeft donderdag in de ophef die is ontstaan nadat medische gegevens van sporters zijn gehackt, het gebruik van attesten verdedigd. Door een Russische hackersgroep kwam op straat te liggen welke sporters de afgelopen jaren met toestemming medicijnen hebben gebruikt, die op de dopinglijst staan. Het gebruik valt onder het zogenoemde Therapeutic Use Exemptions, een programma dat het mogelijk maakt dat een sporter zich laat behandelen tegen bijvoorbeeld astma of een ontsteking.
  2. Kramer: Serieus gesproken over schaatsstaking

    Kramer: Serieus gesproken over schaatsstaking

    In het oplopende conflict met de schaatsbond KNSB om onder meer een andere verdeling van de financiële middelen, sluit boegbeeld Sven Kramer harde acties niet uit. ,,Ik kan me heel goed indenken dat er binnenkort een motie van wantrouwen ingediend gaat worden. Ja, ook over een staking wordt serieus gesproken. Iedereen denkt wel dat het zal meevallen, maar dat zullen we dan nog wel eens zien'', sprak de Friese grootmeester donderdag bij de NOS dreigende taal.