Volledig scherm
© ap

Staking bedreigt NHL-seizoen

UpdateHet is onzeker of de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL op 11 oktober aan het nieuwe seizoen begint. De clubeigenaren en spelers zijn het oneens over de verdeling van het geld, waardoor er een zogenoemde 'lock-out' is afgekondigd. Alle oefenduels die volgende week zouden plaatsvinden, zijn inmiddels geschrapt.

De NHL vergaart zo'n 3,3 miljard dollar (2,5 miljard euro) aan inkomsten, maar beide partijen hebben een andere zienswijze om dat bedrag te verdelen. Gelet op het feit dat clubs en spelers al een week geen overleg hebben gevoerd, is het duidelijk dat de onderhandelingen muurvast zitten.

Enkele toppers, zoals de Rus Jevgeni Malkin, hebben inmiddels al besloten om de NHL te verlaten. Malkin tekende een contract in de sterke Russische competitie. Het is voor het eerst in 8 jaar dat er een lock-out is in de NHL. In 2004 was er zoveel onenigheid dat uiteindelijk het volledige seizoen 2004/2005 niet doorging.

  1. WADA verdedigt medische attesten

    Het wereldantidopingbureau WADA heeft donderdag in de ophef die is ontstaan nadat medische gegevens van sporters zijn gehackt, het gebruik van attesten verdedigd. Door een Russische hackersgroep kwam op straat te liggen welke sporters de afgelopen jaren met toestemming medicijnen hebben gebruikt, die op de dopinglijst staan. Het gebruik valt onder het zogenoemde Therapeutic Use Exemptions, een programma dat het mogelijk maakt dat een sporter zich laat behandelen tegen bijvoorbeeld astma of een ontsteking.
  2. Kramer: Serieus gesproken over schaatsstaking

    Kramer: Serieus gesproken over schaatsstaking

    In het oplopende conflict met de schaatsbond KNSB om onder meer een andere verdeling van de financiële middelen, sluit boegbeeld Sven Kramer harde acties niet uit. ,,Ik kan me heel goed indenken dat er binnenkort een motie van wantrouwen ingediend gaat worden. Ja, ook over een staking wordt serieus gesproken. Iedereen denkt wel dat het zal meevallen, maar dat zullen we dan nog wel eens zien'', sprak de Friese grootmeester donderdag bij de NOS dreigende taal.