Beeldhouwster Theresia van der Pant overleden

De Nederlandse beeldhouwster Theresia van der Pant is zondagavond in haar woonplaats Amsterdam op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldde Museum Beelden aan Zee in Scheveningen woensdag. Dit museum heeft een aantal werken van haar in bezit.

Van der Pant behoort volgens het museum tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de 20e eeuw. Ze maakte vooral portretten en dierenfiguren. Haar bekendste beeld is het ruiterstandbeeld van koningin Wilhelmina op het Rokin in Amsterdam. Het bronzen beeld werd onthuld in 1972, in aanwezigheid van koningin Juliana.

Het Contactorgaan van Vrouwenorganisaties in Amsterdam nam na het overlijden van Wilhelmina in 1962 het initiatief tot het beeld. Het was de bedoeling dat Wilhelmina zou worden weergegeven als oorlogsvorstin, terwijl ze achter de microfoon het volk toespreekt. Van der Pant zag daar niets in en maakte een beeld van een jonge vorstin, zittend op een paard. Voor de vervaardiging sprak ze meerdere malen met Juliana.

  1. Facebook ziet meer door de vingers

    Facebook ziet meer door de vingers

    Facebook gaat minder streng controleren wat gebruikers plaatsen, 'ook als dat in strijd met onze regels zou zijn'. Dat heeft de netwerksite vrijdag bekendgemaakt. Facebook wil in de komende tijd uitzoeken wat de beste manier is om dat te doen. ,,Onze intentie is om meer beelden en verhalen toe te staan zonder dat ze veiligheidsrisico's vormen en zonder dat kinderen en anderen schokkende beelden te zien krijgen als ze dat niet willen'', aldus Facebook.