Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Shody Careman

Een piemelfotovrije contactsite

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Online datingsites hebben heel veel mensen al heel veel goeds gebracht. Waar het vroeger nog een beetje ongemakkelijk was om toe te geven dat je elkaar had ontmoet op relatieplanet of e-matching, is inmiddels ons hele leven zo verweven met het internet, dat het volkomen normaal is dat ook je liefdesleven zich online afspeelt.

Maar met de toegankelijke liefde online kwam ook een bak drek mee, waar menig dater mee te maken krijgt. De engerds die zich voordoen als jong, knap en succesvol, maar gewoon een foto van een model uit de Wehkampgids hebben geknipt en als profielfoto gebruiken. De ongevraagd opgestuurde foto’s van geslachtsdelen. De mensen die na twee zinnen meteen over seks beginnen, terwijl jij daar helemaal niet op zit te wachten.

Ook ik stond ooit op zo’n site ingeschreven. Het was vermakelijk, en het leverde ook leuke contacten op, maar je moest je eerst wel door een woud van ongepaste opmerkingen worstelen.

Quote

De mensen die na twee zinnen meteen over seks beginnen, terwijl jij daar helemaal niet op zit te wachten

Daarom maakte mijn hart een sprongetje toen ik hoorde over de nieuwste datingsite. Hij heet MuseumMatch en het is een initiatief van de Museumvereniging. Die wilde nog iets meer doen voor haar -museumkaarthouders, zo’n 1,3 miljoen mensen in Nederland. Dus bedacht ze deze site, waarop je een oproep kunt doen voor een leuke man of vrouw die met jou naar een museum wil gaan. Daar hoeft niks amoureus achter te zitten. Het is allereerst voor museumvriendschappen. Gewoon, omdat sommige mensen het leuker vinden om samen met iemand voor de Nachtwacht te staan en er een beetje over te kletsen, dan alleen maar met de audiogids op de oren in je eentje door het Rijksmuseum te dwalen. Het is wellicht leuker om samen met een leuk iemand op je witte fiets over de Hoge Veluwe te fietsen richting het Kröller Müller, dan in je eentje.

Wat een prachtig, lief concept. Al 1.200 mensen maakten een profiel aan. En volgens de makers zijn er nog nauwelijks rare oproepen gedaan. Een geheel piemelfotovrije contactsite. Wat een verademing. En wie weet sta je dan samen naar de Aardappeleters te kijken, en slaat de vlam in de pan. Ik kan niets lievers verzinnen dan een relatie die op die manier begint.