Volledig scherm
Ex-wethouder Van Rey (VVD) wordt vervolgd voor fraude en corruptie. © ANP

Geen lek gevonden in zaak ex-wethouder Van Rey

Justitie heeft geen lek naar de pers gevonden vanuit het onderzoekteam in de corruptiezaak van de Roermondse politicus Jos van Rey. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Veel informatie in de zaak van de ex-wethouder, die zich voor een ton omkopen, lekte vroegtijdig uit via media.

Volgens een woordvoerster van het OM Midden-Nederland is gesproken met iedereen die bij het opsporingsonderzoek was betrokken en mogelijk had kunnen lekken. Dat heeft niet geleid tot de verdenking dat iemand zijn ambtsgeheim heeft geschonden.

Ook ziet het OM geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek. Het OM begon al in februari 2013 een oriënterend onderzoek.

De ex-wethouder zou zich om hebben laten kopen voor 97.000 euro door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Onder andere bezoekjes aan vastgoedbeurzen in München en Cannes, aan voetbalwedstrijden in Zwitserland en Duitsland en het vakantiehuis van Van Pol in Frankrijk werden voor hem betaald.

Karaktermoord
De rechtbank in Rotterdam heeft deze week een begin gemaakt met de zaak tegen Van Rey. Zijn advocaat Gitte Stevens zei gisteren dat van een eerlijk proces tegen hem geen sprake meer kan zijn omdat door het expres lekken naar de media al 'karaktermoord' op hem is gepleegd.

Stevens denkt dat er een lek was binnen het onderzoeksteam. In het proces tegen Van Rey wil ze daarom ook politiemensen en journalisten horen die mogelijk meer weten.

Woensdag was de tweede dag van de regiezitting in de strafzaak tegen Van Rey. Het OM en de verdediging van Van Rey hebben onder meer aangegeven wie ze nog willen horen. Voor Van Rey staan behalve tientallen politiemedewerkers, journalisten, ambtenaren en wethouders ook staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten op de lijst.

Het is nog niet bekend wanneer de beslissing op die onderzoekwensen volgt. De datum moet nog worden vastgesteld. Vanmorgen kwam naar buiten dat de omstreden Roermonder lijstduwer wordt op de kandidatenlijst van de Volkspartij Limburg, die op 18 maart meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen.