Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
David en Arjan © Joost Hoving

Hoe vergeef je iemand die jou pijn heeft gedaan?

Column David & ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.

Quote

Hoe vergeef je iemand die jou pijn heeft gedaan?

David en Arjan

Soms zie je in een oogopslag dat er iets heftigs aan de hand is tussen mensen. Een man en een vrouw komen ons podium op, laten we ze Vincent en Marieke noemen, en de hele zaal schuift naar het puntje van z’n stoel. Marieke begint te vertellen. Ze is al jaren samen met Vincent en het grootste deel van de tijd best gelukkig. Toch voelt ze dat er iets scheef zit. Ze wonen in hetzelfde huis, zijn ouders van dezelfde kinderen, maar ze zijn niet écht samen. Er staat iets tussen hen in - en iedereen kan dat zien.

Marieke is heel eerlijk. Ze vertelt over de eerste keer dat ze in verwachting raakte van Vincent. Hoe ze daarvan schrok, in paniek raakte bijna. Hoe ze vervolgens volstrekt op eigen houtje, zonder instemming van haar geliefde, het vruchtje heeft laten verwijderen. Háár abortus, met een man naast haar die dat kindje zo graag had gewild. In zijn ogen maakte ze hun kindje dood.

Het is inmiddels twaalf jaar later en aan Vincent is te zien dat hij haar nooit helemaal heeft vergeven. Natuurlijk hebben ze het uitgepraat en natuurlijk zijn ze blij met de kinderen die later volgden, maar de pijn staat tussen hen in als een massief zwart blok. Onder alle lagen van aanpassing en sociale wenselijkheid, is Vincent nog steeds boos.

Nu weten we allemaal dat verbitterd blijven niet zo slim is. Boeddha zei al dat verbitterd blijven hetzelfde is als vergif drinken en hopen dat de ander sterft. Maar vergeven is ingewikkeld; hoe vergeef je iemand die jou pijn heeft gedaan? Kan dat eigenlijk wel?

Het eerste dat Vincent leert, is dat vergeving niet hetzelfde is als instemmen. Door te vergeven, geef je niet met terugwerkende kracht opeens toestemming voor het kwetsen. Het is geen vorm van wegmaken, het is vasthouden in een andere vorm.

Quote

Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch de ander

David en Arjan

Hij leerde zien dat vergeven geen verontschuldiging is, waarbij je achteraf zegt dat de ander nergens schuld aan heeft. Juist bij vergeving zie je wél die schuld, en leer je vervolgens met liefde naar de keuze van de ander kijken. Vergeving verandert het verleden niet, hooguit de toekomst. Maar vooral leert Vincent dat het niet Marieke is die hij wil vergeven. We denken vaak dat vergeving gaat over de ander, terwijl er ondertussen maar één iemand is die je hebt te vergeven: jezelf. Want wie heeft het zover laten komen? Wie heeft het toegestaan? Wie is met de relatie doorgegaan, ondanks alles? Precies: jijzelf. Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch de ander. Voor vergeven is een ander bijna altijd overbodig.

Daar staan ze, Vincent en Marieke. Voor het eerst ontmoeten ze elkaar weer. Waar zojuist een massief zwart blok stond, staat nu liefde, want pas als je kunt vergeven, kun je liefhebben.
Reageren? magazine@persgroep.nl