© ANP
Volledig scherm
© ANP

Maastrichtse coffeeshops beperken instroom

UpdateDe Maastrichtse coffeeshops willen de overlast door drugstoeristen in de Limburgse hoofdstad met gemiddeld 20 procent terugdringen. Zij doen dat door binnenkort alleen nog Nederlanders, Belgen en Duitsers in de coffeeshops toe te laten.

Dat maakte voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht VOCM vandaag bekend. De gemeente liet in een reactie weten het plan ter kennisname aan te nemen en er niet achter te staan.

Het plan scheelt volgens Josemans op jaarbasis zeker een half miljoen bezoekers. Vanaf september krijgen klanten in de coffeeshops flyers waarop staat dat de toegang voor mensen buiten de buurlanden vanaf oktober niet meer is toegestaan.

Ook wordt dit nieuws in september in Frankrijk, Luxemburg, Italië en Spanje verspreid middels een mediacampagne, aldus Josemans.

Maastricht laat in een reactie weten het landelijke beleid over de invoering van het ingezetenencriterium af te wachten.

De gemeente waarschuwt bovendien voor mogelijke discriminatie. De vraag is of je een Fransman de toegang kunt weigeren en een Belg niet, aldus een woordvoerder van de gemeente. De VOCM denkt dat dit juridisch wel mogelijk is. 

  1. Rotterdam gaat asobewoners weren uit achterstandswijk

    Rotterdam gaat asobewoners weren uit ach­ter­stands­wijk

    De gemeente Rotterdam gaat op basis van politiegegevens asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners weren uit achterstandswijken. Daardoor moet de leefbaarheid in de wijken verbeteren. Wethouders van de gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of ze het Rotterdamse beleid overnemen. Ook Nijmegen, Den Bosch en enkele andere gemeenten overwegen in een aantal achterstandswijken asociale en criminele bewoners te weren.