© ANP
Volledig scherm
© ANP

Maastrichtse coffeeshops beperken instroom

UpdateDe Maastrichtse coffeeshops willen de overlast door drugstoeristen in de Limburgse hoofdstad met gemiddeld 20 procent terugdringen. Zij doen dat door binnenkort alleen nog Nederlanders, Belgen en Duitsers in de coffeeshops toe te laten.

Dat maakte voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht VOCM vandaag bekend. De gemeente liet in een reactie weten het plan ter kennisname aan te nemen en er niet achter te staan.

Het plan scheelt volgens Josemans op jaarbasis zeker een half miljoen bezoekers. Vanaf september krijgen klanten in de coffeeshops flyers waarop staat dat de toegang voor mensen buiten de buurlanden vanaf oktober niet meer is toegestaan.

Ook wordt dit nieuws in september in Frankrijk, Luxemburg, Italië en Spanje verspreid middels een mediacampagne, aldus Josemans.

Maastricht laat in een reactie weten het landelijke beleid over de invoering van het ingezetenencriterium af te wachten.

De gemeente waarschuwt bovendien voor mogelijke discriminatie. De vraag is of je een Fransman de toegang kunt weigeren en een Belg niet, aldus een woordvoerder van de gemeente. De VOCM denkt dat dit juridisch wel mogelijk is. 

  1. Sekswerkers eigen baas bij My Red Light

    Sekswerkers eigen baas bij My Red Light

    Voor het eerst krijgen sekswerkers het zelf voor het zeggen in het prostitutiebedrijf My Red Light, dat volgend jaar de deuren opent op de Amsterdamse Wallen. Ze zijn niet meer afhankelijk van exploitanten die met hun geld aan de haal gaan en kunnen zelf hun werktijden bepalen. My Red Light moet een veilige werkplek worden, waar sekswerkers zich comfortabel en thuis voelen, zeiden de initiatiefnemers vandaag bij de bekendmaking van de plannen.