Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Özcan Akyol. © Marco Okhuizen.

Meeregeren? Of niet? Tweespalt binnen de PvdA

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Sommige mensen wisten niet meer of een minister namens de VVD of de PvdA in het kabinet zat

Er is weer eens tweespalt binnen de PvdA. De buitenwereld wil dat de partij plaats gaat nemen aan de formatietafel, zodat de klucht rond de coalitievorming eindelijk tot een eind kan komen. Want nu iedereen is afgehaakt en D66 pertinent niet met de ChristenUnie wil samenwerken, lijkt een meerderheidskabinet mét de PvdA de meest reële optie.

Maar de sociaaldemocraten zijn intern nogal verdeeld: Nieuwsuur belde lokale PvdA-politici van de vijftig grootste gemeenten en kwam tot de conclusie dat eensgezindheid ver te zoeken is. Een meerderheid van 58 procent wil niet dat de partij gaat meeregeren, maar daartegenover staat dat 48 procent van mening is dat de PvdA regeringsdeelname moet overwegen.

Van die laatste groep snap ik helemaal niets. Hun argumenten zijn wonderlijk en soms onnavolgbaar: ‘We hebben een bepaalde verantwoordelijkheid naar het land.’ Of: ‘We hebben wel veel kundige mensen.’ En: ‘Het mijden van de onderhandelingstafel zit niet in het dna van onze partij.’ Zo lust ik er nog wel een paar.

De partij verloor bijna dertig zetels omdat ze vier jaar last had van ideologische kortsluiting, mede door de onzalige samenwerking met de VVD, die het land geen windeieren heeft gelegd maar die de sociaaldemocratie als politieke stroming volkomen onherkenbaar maakte. Sommige mensen wisten niet meer of een minister namens de VVD of de PvdA in het kabinet zat, en dat is geeneens een overdrijving.

Hoewel er nog steeds ruim een half miljoen mensen op de PvdA hebben gestemd, worstelt de partij openlijk met de eigen partij-identiteit. Dat blijkt ook wel uit de aanval van Lodewijk Asscher op Jesse Klaver, die het verwijt kreeg zich niet constructief op te stellen.

Volgens Asscher was er niks mis met de voorstellen die aan de onderhandelingstafel over migratie en vluchtelingenopvang zijn voorgelegd.

Als ik de PvdA was, zou ik me eerst richten op het herstel van de eigen partij. De kiezer deelde in maart een ongenadig harde klap uit, een logisch gevolg van een partij die zich bezondigt aan zelfverloochening. In plaats van het landsbelang moet de PvdA eerst aan het eigen belang denken. Want als ze zo doorgaan, houden ze geen zetel meer over.