Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Photo News

Ook ná brexit studeren in Verenigd Koninkrijk

OpinieStudenten vragen zich af of ook na de brexit studeren in het Verenigd Koninkrijk goed mogelijk blijft. Hou de poort naar de overkant van het Kanaal open, betoogt Meeke Roet van Nederlandse Wereldwijde Studenten. Dat is in het belang van Nederland.

Quote

Brexit succesvol vormgeven mét de Britten, in plaats van tégen hen

Meeke Roet

Voor de ruim 7.000 Nederlanders die voltijds studeren in het Verenigd Koninkrijk, alsmede voor de duizenden Europese studenten die met hen aan de andere kant van het Kanaal studeren, is de brexit een grote klap. Blijft het collegegeld betaalbaar? Mag ik een bijbaan hebben als ik straks een visum nodig heb? Kan ik mijn studie afmaken? 

Als netwerk van Nederlanders die een volledige studie in het buitenland volgen maakt Nederlandse Wereldwijde Studenten zich zorgen om de gevolgen van de brexit voor studenten. Al eeuwenlang hebben zij de mogelijkheid om te studeren aan Britse universiteiten, waar ze zich ontwikkelen en een netwerk opbouwen in de Britse academische wereld en het bedrijfsleven. Dit is niet alleen voor henzelf van grote waarde, maar ook voor Nederland, aangezien het VK een van onze belangrijkste handelspartners is.

Brug behouden

Uiteraard zijn veranderingen onvermijdelijk na het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten. Willen we echter de brug behouden die studenten in het buitenland vormen tussen beide landen, dan moeten we de nadelige effecten van de brexit minimaliseren. In de woorden van brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier: 'Het is van belang dat we de brexit succesvol vormgeven mét de Britten, in plaats van tégen hen.'

Daarom presenteert NWS vandaag met drie andere Europese studentenorganisaties haar standpunten over de beste manier om te bereiken dat studenten het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa blijven verbinden.

Ten eerste is het essentieel dat het collegegeld voor EU-studenten in het VK gelijk blijft, en vice versa. Een bachelor aan de Universiteit van Oxford kost voor zowel Britse als EU-studenten zo'n 11.000 euro per jaar, het door de overheid vastgestelde maximum en net te betalen met het Nederlandse collegegeldkrediet. Gaat voor EU-studenten het 'overseas' tarief gelden, dan loopt dit op tot twee à drie keer zo veel.

Regelingen

Ten tweede moeten visumrestricties en andere administratieve vereisten tot een minimum worden beperkt. Ook moeten we ervoor zorgen dat regelingen in het voordeel van internationale studenten blijven bestaan, zoals de mogelijkheid om studieleningen aan te vragen in het gastland.

Het zogenoemde Erasmusprogramma is een van de hoekstenen van de Brits-Europese samenwerking. Bijna 30.000 Europese studenten per jaar bezoeken het Verenigd Koninkrijk in het kader van een uitwisseling, waardoor zij geen extra collegegeld hoeven te betalen en aanspraak kunnen maken op financiering vanuit de EU. De deelname van het VK aan dit programma verdient bescherming.

We hopen dat Barnier alles in het werk stelt om ervoor te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk een bereikbare bestemming blijft voor Europese studenten. Meeke Roet is secretaris van de stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten.