Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Even voorstellen Van links naar rechts: José Brand, Frank van der Gaag, Tjitske Loeffen en Monique van Dorp. © Shody Careman

Op naar geluk

david & arjanVier lezers van dit magazine gaan komend jaar hard werken aan het vinden van hun geluk. Ze krijgen begeleiding van onze columnisten en gelukscoaches David en Arjan.

De eerste ontmoeting is op een verlaten atletiekbaan in de mist. José Brand, Frank van der Gaag, Tjitske Loeffen en Monique van Dorp staan er symbolisch klaar voor de start. Ze zijn de vier geluksvogels die zijn uitgekozen om een jaar lang te worden begeleid door David en Arjan. Na de oproep van deze gelukscoaches in dit magazine stuurden lezers enthousiast hun levensverhaal in en vooral de reden dat 2017 hún jaar moet worden. De vier winnaars krijgen het geluk niet cadeau. Ze moeten hard aan zichzelf werken. Afvallen, zelfverzekerder worden, dealen met het zwarte gat en een balans vinden tussen werk en privé.

Hun doelen klinken helder, ze willen hoe dan ook gelukkiger worden. Het pad daarnaartoe is nog vaag.

Onwennig en in de mist staan ze aan de start. Over 365 dagen moeten bij de finish vier blijere mensen staan. Zowel online als in dit magazine zullen José, Frank, Tjitske en Monique regelmatig terugkomen. Hoogtepunten en dieptepunten delen ze met de lezers. Bereiken ze wat ze willen met hulp van David en Arjan?

Quote

'Wie ben ik als ik geen juf José meer ben? Ik ben bang om een huismus te worden'

José

José Brand

Volledig scherm
© Shody Careman

Leeftijd: 60
Getrouwd met Hans, 2 kinderen (20 en 26 jaar)

,,Ik werk al veertig jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Omdat de werkdruk me zwaar valt en ik steeds minder zin heb om alle veranderingen bij te benen, heb ik besloten te stoppen met werken. De kinderen zal ik missen, maar de administratieve rompslomp niet. Deze stap voelt als een opluchting en ik vind het tegelijkertijd doodeng. Want wat ga ik doen met al die vrije tijd? Ik ben bang om een huismus te worden en niet meer mee te tellen of in een zwart gat te vallen. Dit jaar hoop ik te ontdekken waar ik voldoening uit kan halen als ik niet meer werk. Wat maakt mij gelukkig? Welke andere nuttige en goede dingen kan ik doen in het leven? Kortom: wie ben ik als ik niet meer juf José, maar gewoon José ben?"

Quote

`Ik trek me veel aan van wat anderen van me denken en lig vaak wakker door al mijn gepieker'

Frank van der Gaag

Volledig scherm
© Shody Careman

Leeftijd: 43
Werk: Financieel analist
Woont samen met Rob

,,Ik heb moeite om mijn gevoelens te uiten en vraag niet graag om hulp.Ik ben een binnenvetter. Dat maakt dat ik vaak en veel pieker. Over dingen die nog helemaal niet aan de hand zijn, maar die zouden kúnnen gebeuren - volgens het slechtste scenario. Ik ben een perfectionist en trek het me aan wat anderen van me denken. Ik neem niet snel zelf het heft in eigen hand. Daardoor zit ik niet altijd even lekker in mijn vel. Ik wil stappen zetten om te leren mezelf bloot te geven, om minder te volgen en meer mijn eigen wensen kenbaar te maken. Hopelijk kunnen David en Arjan me daarbij coachen. Zodat ik relaxter word, minder bang om te falen. Ik wil me kwetsbaarder durven opstellen en zelfverzekerder worden."

Quote

`Ik ben vaak moe, voel me onsamenhangend en heb behoefte aan structuur'

Monique

Monique van Dorp

Volledig scherm
© Shody Careman

Leeftijd: 40
Werk: Goudsmid
Woont samen met Maarten, 2 kinderen (5 en 7 jaar)

,,Dingen afmaken, daar heb ik veel moeite mee. Ik spring van het ene idee naar het andere, maar heb het gevoel dat ik nergens tijd voor heb, dat ik altijd achter de feiten aanloop. Het is daardoor lastig mijn werk als zelfstandig goudsmid te combineren met de zorg voor de kinderen, het huishouden en ook nog een sociaal leven. Ik maak wel plannen, maar verlies ze steeds uit het oog. Ik ben vaak moe, voel me onsamenhangend en heb behoefte aan structuur en rust. Ik hoop dat David en Arjan me kunnen helpen bij het vinden van focus, waardoor ik op alle terreinen kan groeien. Met een grotere klantenkring voor mijn bedrijf, balans in mijn gezinsleven, meer tijd en fijne gesprekken met mijn partner. En meer lachen."

Quote

`Het is mijn over­le­vings-me­cha­nis­me om mijn gevoelens weg te stoppen'

Tjitske

Tjitske Loeffen

Volledig scherm
© Shody Careman

Leeftijd: 36
Werk: Teamleider salarisadministratie
Getrouwd met: Marc

,,Ik zit in een moeilijke periode. Mijn man heeft kanker, we hopen dat zijn nieuwe medicijnen gaan aanslaan. Mijn eerste zwangerschap na ivf is geëindigd in een miskraam. Voor de volgende poging moet ik eerst 25 kilo afvallen. Het zijn juist tijden als dit waarin ik ga overeten en terugval op mijn overlevingsmechanisme: mijn emoties wegstoppen en me alleen nog maar richten op de verwachtingen van anderen. Dan ga ik ook overwerken terwijl ik eigenlijk niet meer kan. Dat wil ik niet meer. Ik wil leren hoe ik onder alle omstandigheden mezelf kan blijven, hoe ik mijn gevoelens kan toelaten, ook als ze angstig of verdrietig zijn. Ik wil leren genoeg vertrouwen te krijgen in mezelf om te weten: ik kan het aan."