Volledig scherm
© ANP

Prijs importwiet gelijk, nederwiet duurder

Waar de prijs van nederwiet is blijven stijgen, daalde de prijs van geïmporteerde wiet en hasj de afgelopen jaren. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. Geïmporteerde wiet is bijna de helft goedkoper dan nederwiet.

In 2002 kostte nederwiet gemiddeld nog ruim 6 euro per gram, in 2011 was dat al 8 euro en 30 cent en in 2012 zelfs 9,30 euro. Tegelijkertijd steeg de prijs van geïmporteerd wiet nauwelijks (4,16 in 2002 en 4,24 in 2011). Tussendoor schommelde de prijs vooral en liep die van geïmporteerde wiet langzaam op tot 5,16 euro in 2008. Daarna daalde de prijs weer.

Volgens onderzoeker Sander Rigter van het Trimbos Instituut is de prijs van geïmporteerde wiet in 2012 weer hoger uitgevallen. Doordat het aantal samples dat het Trimbos kan verkrijgen, invloed heeft is op de prijsmeting, is het veiliger om te zeggen dat de prijs van geïmporteerde wiet schommelt rond de 5 euro per gram.

'Niet veel coffeeshops doen in geïmporteerde wiet. Het is minder populair bij gebruikers, omdat de wiet minder sterk is en dus een ander effect heeft. Uit ons onderzoek blijkt dat de populairste wiet vaak ook de sterkste is'', aldus Rigter.