Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders gaat op de foto met een voorbijganger in de Lange Poten. © ANP

PVV tweede partij onder Surinaamse Nederlanders

unieke peilingVan oudsher stemmen allochtone kiezers op de PvdA. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer, blijkt uit een unieke peiling. De PVV is onder Surinaamse Nederlanders zelfs de tweede partij.

Quote

De groep allochtone stemmers is enorm divers. Die verenigen in één partij is lastig

Politicoloog Floris Vermeulen

Nog steeds stemmen de meeste Nederlanders met een migratie-achtergrond het liefst op een linkse partij. Maar bij de mensen met Surinaamse wortels is iets bijzonders aan de hand. Na de PvdA kiest veertien procent van de Surinamers voor Geert Wilders, zo laat de EtnoBarometer zien.

Hoe dat komt, is nog onduidelijk. De PVV is op sociaal-economisch gebied hartstikke links, dat is wellicht een deel van de verklaring. Maar ook anti-islamitische sentimenten spelen vermoedelijk een rol, blijkt uit onderzoek van een student sociologie van de Vrije Universiteit. Hij ontdekte dat Wilders mede om deze reden goed scoort onder Haagse Hindoestanen. Ook overlast door Turkse, Marokkaanse en Poolse stadgenoten zou een verklaring zijn.

Lastig

Bij kiezers met Turkse en Marokkaanse achtergrond scoort Denk juist heel goed, de grootste opponent van de PVV. ,,Dit laat zien dat de groep allochtone stemmers enorm divers is. Het is lastig om die allemaal te verenigen in één partij'', zegt politicoloog Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam, die zijn onderzoek richt op migranten.

Sylvana Simons moet in elk geval nog flink aan de bak, wil ze een zetel in de Tweede Kamer bemachtigen. Zij haalt met haar nieuwe partij Artikel 1 slechts twee procent van de allochtone stemmen. Onder Surinamers is dat iets meer, maar met vier procent nog steeds te weinig om voet aan de grond te krijgen op het Binnenhof.

,,Het grootste probleem is mensen naar de stembus krijgen'', weet Vermeulen. ,,Mensen met een migratie-achtergrond gaan minder snel stemmen dan andere Nederlanders. Als Denk één of twee zetels haalt is dat al een enorme prestatie.''

Georganiseerd

Volledig scherm
Tweede Kamerverkiezingen 2012. © AD

Zelf rekent Denk op zo'n vijf zetels. Volgens Vermeulen is het voordeel voor de partij van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk dat de Turkse gemeenschap, waaruit ze veel stemmen trekken, goed georganiseerd is. ,,Verenigingen en moskeeën kunnen ze helpen hun achterban te mobiliseren.''

Sylvana Simons heeft het wat dat betreft moeilijker, hoewel zij zich niet exclusief richt op kiezers met dezelfde wortels als zij. Vermeulen: ,,De Surinaamse gemeenschap is over het algemeen minder georganiseerd en minder geïnteresseerd in politiek dan de Turkse. Het is de vraag of Sylvana überhaupt in de Kamer komt.''

Haar boodschap slaat in elk geval wél aan bij allochtone kiezers. De EtnoBarometer laat zien dat zij zich het meest druk maken over discriminatie en racisme. Andere thema's die voor hun een rol spelen bij hun stemkeuze zijn integratie, criminaliteit, werkloosheid en immigratie.

Bijzonder

De speciale peiling onder allochtonen van het Rotterdamse onderzoeksbureau Opiniehuis is bijzonder, omdat veel bureaus het niet voor elkaar krijgen om voldoende migranten in hun steekproef op te nemen. ,,Deze groepen zijn het meestal niet gewend om hun politieke voorkeur bekend te maken, omdat dat in het land van herkomst niet altijd veilig is'', zegt onderzoeker Aziz el Kaddouri. Zijn bureau heeft mensen huis aan huis en telefonisch benaderd.