Volledig scherm
Ontwerp voor het nieuwe Naturalis. © Neutelings Riedijk Architecten

Verbouwing Naturalis gaat door, museum betaalt 1,5 miljoen

Museum Naturalis in Leiden moet een bedrag van 1,5 miljoen euro betalen aan architect Fons Verheijen om door te mogen met de verbouwing van het museumgebouw. Daarmee is een eind gekomen aan een langlopend juridisch geschil tussen het museum en de architect. 

Volgens woordvoerder Corine van Impelen heeft de directie van het museum 'gemengde gevoelens' over het akkoord. ,,We zijn natuurlijk blij dat we door mogen met de verbouwing, maar het is wel een gigantisch bedrag.'' Architect Verheijen houdt de schadevergoeding overigens niet zelf. Hij richt een ideële stichting op voor het bevorderen van wetenschappelijk (architectuur)onderzoek. Behalve de fikse schadevergoeding betaalt Naturalis ook de advocatenkosten van Verheijen.

Inbreuk op auteursrecht

Verheijen meende al in 2015 dat er sprake was van verminking van zijn ontwerp. Toen Naturalis de plannen voor een verbouwing toch doorzette, spande de architect een bodemprocedure aan. Hij vond dat met de verbouwing inbreuk werd gemaakt op zijn auteursrecht.

Het museum beloofde de architect ook om ten minste tien jaar lang een virtueel museum beschikbaar te stellen waarin het interieur van het voormalige museum te zien zal zijn.
 Verwacht wordt dat de verbouwing eind 2018 voltooid zal zijn.