Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
David en Arjan, columnisten van het ADmagazine © Joost Hoving

Waarom worden we van reizen gelukkig?

Column David & ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.

Dat je van reizen gelukkig wordt, zal geen nieuws voor je zijn. Waarom proppen anders elke zomervakantie zoveel mensen hun halve huishouden plus de hond en de tent van de buren in een achterbak op weg naar de Côte d’Azur? Waarom vliegen backpackers en babyboomers voor idiote bedragen naar Thaise stranden om daar hetzelfde bier te drinken en dezelfde bitterballen te eten als thuis? Waarom worden we van reizen gelukkig? En, belangrijker, moet je daarvoor per se op reis?

Dat er voor de hand liggende redenen zijn om lekker weg te gaan, snappen we. Eindelijk even niks doen. Mooie dingen zien die je thuis niet hebt. Weg van alle collega’s en zwagers op kinderverjaardagen. Op vakantie lees je meer boeken, geniet je met meer aandacht van het eten en heb je meer seks dan thuis. Althans: gemiddeld.

Quote

Ervaringen worden alleen maar beter

Maar de werkelijke redenen waarom reizen ons gelukkig maakt, zitten dieper. En zijn kopieerbaar voor de thuisblijvers. Ten eerste blijkt keer op keer uit onderzoek dat je gelukkiger wordt van ervaringen dan van spullen. Bij een nieuwe televisie of telefoon neemt je geluks- gevoel snel af. Het is even heel plezierig en al snel doodnormaal. Ervaringen daarentegen worden alleen maar beter: het is leuk vanwege de voorpret, het is leuk als het gebeurt en het allerleukst is het in je herinnering. De dopamine in je bloed komt steeds weer terug. Je bent wat je doet, niet wat je hebt.

Ten tweede verrijkt reizen je geest. Door de nieuwe mensen die je ontmoet en de dingen die je meemaakt, word je flexibeler, gastvrijer en hulpvaardiger. Maar ook minder angstig, minder materialistisch en minder gehaast. Reizen maakt je een leuker mens, met meer inlevingsvermogen en meer geduld. Mensen die veel reizen hebben ook minder last van frustratie in de file of van zorgen om asielzoekers.

Ze vertrouwen de wereld meer, omdat ze die wereld beter kennen. Bovendien kijken reizigers hun geliefde weer eens in de ogen; iets wat er thuis in de drukte niet altijd van komt.

Quote

Als je een avontuur maakt van je leven, hoef je nooit meer op reis

De derde reden waarom je gelukkig wordt van reizen, is omdat het je dankbaar maakt voor alles wat je thuis hebt. Het schone water uit de kraan. Werkende wifi op kantoor.

Het mooie is dat je voor al deze dingen niet eens het land uit hoeft. Het helpt al om een keer via een andere route naar je werk te fietsen, om ’s avonds niet de televisie aan te zetten maar een gesprek te voeren en een keer naar een andere groenteboer te gaan.

De crux zit ’m in verwondering. In om je heen kijken alsof je alles voor het eerst ziet. In je routines verbreken, nieuwe dingen doen. Als je een avontuur maakt van je leven, hoef je nooit meer op reis.

Reageren? 
magazine@persgroep.nl