Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
foto Ron Jenner Photo Graphic Design © Ron Jenner Photo Graphic Design

Wie de beste school wil, begint op tijd te zoeken

SchoolkeuzeDe prestaties van scholen verschillen te veel, heeft de Inspectie voor het Onderwijs vastgesteld. Een leerling van een zwakke basisschool die op de mavo zit, had met een betere basisschool mogelijk havo kunnen doen. Hoe kom je erachter naar welke school je je kind het best kunt sturen?

Lotte de Rooij, mede-ontwikkelaar van de website hoekiesikeenschool.nl

,,Het is vaak best suf hoe we in Nederland een basisschool kiezen. We verdiepen ons meestal niet erg in de school. De keuze wordt vooral gebaseerd op welke basisscholen er in de buurt zijn en welke school de buren en familieleden kiezen, niet wat het beste past bij het kind. Meestal wordt er één gesprekje met de schoolleider gevoerd en heel soms is er een gesprekje met de juf van groep 1 om meer de diepte in te gaan hoe het onderwijs werkt. Ouders kunnen gerust vragen of ze een keertje mogen rondkijken op de school, ook al doet bijna niemand dat. De meeste scholen zullen het toejuichen.”

Quote

Het is best suf hoe we in Nederland een basisschool kiezen

Lotte de Rooij

Zo vind je de juiste basisschool

Volledig scherm
Wener van Katwijk, directeur-bestuurder van Ouders van Waarde © Werner van Katwijk foto: pr

1. Bedenk wat je belangrijk vindt voor je kind. Wil je een school met veel aandacht voor sport of cultuur? Past zelfstandig werken bij je kind? Is een school met een continurooster waarbij alle kinderen gezamenlijk overblijven geschikt?
2. Informeer je over de beschikbare scholen en hun prestaties. Er staat veel informatie op de websites van de inspectie, de Kennisnet en De Zaak Onderwijs. RTL Nieuws update ieder jaar een app met de scores op de eindtoets van alle basisscholen.
3. Bezoek de school of scholen en probeer te ontdekken wat voor team er zit. Werken de leraren goed samen? Is er oog voor de emotionele kant van kinderen?
4. De meeste ouders hebben alleen een gesprek met de schooldirecteur, maar je kunt ook vragen om een uur mee te mogen kijken op school om de sfeer beter te proeven.

Werner van Katwijk, directeur-bestuurder van belangengroep Ouders van Waarde

,,De keuze voor een middelbare school is ontzettend belangrijk, omdat een kind zich tijdens de periode op de middelbare school enorm gaat ontwikkelen. De hersenontwikkeling verandert en pubers zijn onderhevig aan hormonen. Kinderen kunnen in die periode heel onzeker worden of hevig van slag zijn door een eerste verliefdheid en het is belangrijk dat de school en de leraren daar oog voor hebben als een kind stagneert. Het kiezen van een school gaat om meer dan de vraag of de leerling de lessen kan volgen. De mensen in de school zijn het belangrijkste.”

Quote

Het kiezen van een school gaat om meer dan de vraag of de leerling de lessen kan volgen. De mensen in de school zijn het belangrijkste

Werner van Katwijk

Tips voor het vinden van de juiste middelbare school

1. Ga al vanaf groep zes een beeld vormen van de middelbare scholen in de stad of regio. Dat doe je door het nieuws over de middelbare scholen in de buurt lezen en ouders te spreken die kinderen op die middelbare scholen hebben te vragen naar hun ervaringen.
2. Weet wat voor kind je hebt. Denk daarbij niet alleen aan hoe goed het kan leren, maar ook aan hoe het in elkaar steekt. Voor een mondig kind is een grote school een feest, maar een dromer verzuipt er misschien.
3. Zoek de beschikbare data over de school op via de websites van de inspectieKennisnet en De Zaak Onderwijs. Kijk niet alleen naar de meest recente prestaties, maar ook naar hoe de school door de jaren heen presteerde. Elsevier publiceert jaarlijks een ranglijst van de beste middelbare scholen.
4. Bezoek de open dagen van de scholen. Tijdens die bezoeken kun je zien of het beeld klopt dat je van de school hebt gevormd.
- Praat tijdens de open dag met zo veel mogelijk leraren en probeer erachter te komen hoe ze in elkaar zitten. Zijn het lesboeren of denken ze ook mee met en over de leerlingen? Hoe wordt er omgegaan met pesten en faalangst?
- Probeer ook uit te vinden wat voor kinderen naar de scholen gaan. De invloed van leeftijdsgenoten wordt steeds groter als kinderen ouder worden.
Stel dat de prestaties van de school zijn gedaald, vraag dan hoe dat komt.

Volledig scherm
Foto Photo News © Photo News

De best presterende scholen

Scholen die het maximale uit kinderen halen, voldoen aan een paar kenmerken, heeft de Inspectie voor het Onderwijs ontdekt.
1. Ze hebben leraren die hun lessen goed voorbereiden, duidelijke uitleg geven, taakgericht werken en leerlingen actief betrekken bij de les.
2. Voor leerlingen met een (taal)achterstand is er extra lesstof, voor leerlingen die zorg nodig hebben is er een duidelijk plan en de school heeft een leerlingvolgsysteem.
3. De docententeams zijn hecht en zijn steeds bezig om professioneler en beter te worden.
4. De school heeft een sterke schoolleider.
5. De docenten en de schoolleiding hebben een duidelijke visie en ambitie.

Met dank aan Lotte de Rooij, redacteur van Hoekiesikeenschool.nl en Werner van Katwijk van Ouders van Waarde.