Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel: veel mensen mogen niet blijven, maar vertrekken ook niet. © Marco Okhuizen

Wierd Duk peilt de stemming: ‘Masterplan achter immigratie’

Onder complotdenkersEuropese landen zetten nauwelijks illegale immigranten uit. Dit voedt wilde complottheoriëen. ‘Er zit een plan achter massa-immigratie’.

Honderdduizenden immigranten uit Afrika en het Midden Oosten, die in de afgelopen jaren naar Europa kwamen, hebben geen recht op verblijf. Maar slechts een gering aantal keert terug.

De Duitse krant Die Welt hekelde ‘Europa’s grootste zelfbedrog’: Europese leiders slaan stoere taal uit over ‘uitzettingen’ maar daar komt nauwelijks iets van terecht. Belangrijke reden: veel landen weigeren om gedwongen terugkeerders op te nemen.

Zo werden van de 14.000 Nigerianen in Italië wier asielverzoek in 2016 werd afgewezen, slechts 120 uitgezet. Verder spelen bureaucratische laksheid en onduidelijkheid over de identiteit van asielzoekers – die vaak hun documenten zoek maken - een rol. Veel illegalen duiken onder.

,,Nederland doet het nog relatief goed,” weet VVD-Kamerlid Malik Azmani. ,,Wij hebben een Dienst Terugkeer en Vertrek. Die hebben sommige andere landen niet eens.”

Wantrouwigen

In Duitsland hikken ze aan tegen grote aantallen: van de 1,4 miljoen asielzoekers die sinds 2014 naar Duitsland kwamen, moeten er 700.000 terug. Hoe? Niemand heeft een idee.

Deze situatie voedt samenzweringstheoriëen. Willen Europese leiders wel doorpakken? Of komt massa-immigratie van meest jonge mannen hen goed uit – als welkome aanwas voor een verouderende arbeidsmarkt? De wantrouwigen zien hun gelijk bevestigd in de berekening van de Europese Commissie dat tot 2050 60 miljoen arbeidsmigranten nodig zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

Quote

Wij hebben een Dienst Terugkeer en Vertrek. Die hebben sommige andere landen niet

Malik Azmani, VVD-kamerlid

Bovendien, deed de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, onlangs niet de opzienbarende uitspraak dat immigratie noodzakelijk is ‘omdat Europa anders door inteelt dreigt te degenereren’? Eerder bekende een speechschrijver voor Tony Blair dat diens regering de grenzen moedwillig had opengezet ‘om zo een waarlijk multiculturele samenleving’ te creëren. In die jaren 2000 kwamen zo’n 2,3 miljoen immigranten naar het Verenigd Koninkrijk. 

Bevolkingspolitiek

,,Je ziet het gebeuren,” zegt Harry Stolker (57), schoenmaker uit Lisse. ,,De ongebreidelde import van migranten, die door de EU wordt aangemoedigd. Het opengrenzenbeleid en het dreigen door Brussel met sancties tegen landen als Hongarije en Polen die zich tegen immigratie verzetten: alles wijst op bewuste bevolkingspolitiek.”

Stolker behoort tot een groeiend aantal mensen dat zich interesseert voor het werk van de omstreden Oostenrijks-Japanse graaf Richard Coudenhove-Kalergi, een in EU-kringen bewierookte pionier, die streefde naar een Europese eenheidsstaat. De diplomaat richtte in 1923 de Pan-Europese Unie op.

Coudenhove-Kalergi stelde dat de Europeaan van de toekomst, dankzij de vermenging met Afrikanen en Arabieren, van het ‘Euraziatisch-negroïde’ type zou zijn, 'lijkend op de oude Egyptenaren',  en niet langer gebonden aan nationale identiteiten.

Plan van Kalergi

Quote

We doen er alles aan om weigerachtige landen zover te krijgen om illegalen terug te nemen.

Malik Azmani, VVD-kamerlid

Toen onlangs een adviseur van het Forum voor Democratie zijn volgers op Twitter attent maakte op het bestaan van dit ‘Plan van Kalergi’, werd hij voor rechts-extremist uitgemaakt. Veel rechts-extremisten zijn immers met de ideeën van Coudenhove-Kalergi aan de haal gegaan.

Breivik-achtige types beweren dat de graaf aan de basis staat van een ‘witte genocide’ die zich - als resultaat van de massa-immigratie - in het Westen zou afspelen. Het is allemaal de schuld van ‘corrupte westerse elites’, zeggen zij, die 'voeren het Plan van Kalergi uit'. ‘Kalergi’ is op social media, broeinest van obscure theorieën, een veelbesproken thema.

Vraag aan Malik Azmani: is dit complotdenken niet ook een gevolg van het tekort schieten van de Europese politieke klasse? Als illegalen ongehinderd door de EU kunnen reizen, als de kans op uitzetting nagenoeg nihil is, kun je het burgers dan kwalijk nemen dat zij geloof hechten aan een - tamelijk bizarre - theorie over een samenzwering van westerse leiders tegen de eigen bevolking?

Onvoldoende urgentie

,,Ik begrijp die zorgen,” reageert Azmani, die al langer pleit voor opvang in de regio. Maar de werkelijkheid is weerbarstig, vervolgt het Kamerlid. ,,We doen er alles aan om weigerachtige landen zover te krijgen om illegalen terug te nemen, onder meer door te dreigen met sancties. Maar de urgentie is in Europees verband nog altijd onvoldoende.”

Hoe lang kan Europa zich dit ‘zelfbedrog’ permitteren? ,,We móeten de controle over de immigratie terugkrijgen,” zegt Azmani. Hij weet: gebeurt dit niet dan blijven vragen als die van Ruud Wassenaar uit Texel rondzingen: ,,Waarom worden we voorgelogen over ‘hoogopgeleide vluchtelingen’ terwijl 90% van de Syriërs en Eritreërs in de bijstand zit? En waarom treedt niemand op tegen niet-gouvernementele organisaties die gelukszoekers de zee over helpen?” Azmani, zuchtend: ,,Helaas zijn er niet veel politici die impopulaire maatregelen durven te nemen.”