Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Gerda de Jong is een zwevende kiezer. © Marco Okhuizen

Wierd Duk peilt de stemming: Moe van politici die veel beloven

Zwevende kiezersRond 70 procent van de kiezers weet nog niet op wie te stemmen. 'Met luxe problemen kun je je twijfel veroorloven'.

Volledig scherm
Wierd Duk © Joost Hoving

Meer zwevend dan Gerda de Jong (59) zul je ze onder Nederlandse kiezers niet snel tegenkomen. Van PSP, PPR en PvdA tot GroenLinks en de VVD - met tussendoor nog D66 -: De Jong heeft in haar leven op elk van die partijen gestemd. 

Hoe kan dit? ,,Ik ben het nooit in alles met een partij eens,'' zegt de voormalige management assistente aan tafel in haar ruime appartement in het Brabantse dorp Oeffelt, bij Boxmeer.

Gerda de Jong - goedlachs, kort grijzend haar - gaf gevolg aan mijn verzoek aan zwevende kiezers om mij te mailen met een uitleg waarom het hen zo zwaar valt een keuze te maken tussen de verschillende partijen. Men reageerde massaal. Gerda viel op: ze liep in haar bericht bijna alle partijen af en noteerde hun tekortkomingen. De SP: te negatief 'dat jaagt me de gordijnen in'. Pechtold van D66: 'nét iets te pedant en dat ijdele van hem is erger geworden de laatste tijd'. De PvdA? 'Heb ik ooit op gestemd, maar niet uit overtuiging'.

Inmiddels beschouwt De Jong de Christen Unie (CU) van Gert-Jan Segers als een optie. ,,Segers durft heikele kwesties aan de orde te stellen en tegen heersende opinies in te gaan.''

Quote

Als wij ineens die 385 euro eigen bijdrage in de zorgkosten moeten ophoesten, is dat geen probleem. Andere mensen moeten daarvoor sparen

Gerda de Jong

Veroorloven
Al pratend komen we tot een inzicht: De Jong en haar huidige echtgenoot kunnen het zich veroorloven te zweven. Het gaat hen financieel voor de wind, hun kinderen zijn goed terecht gekomen, ze leven in een rustig dorp met fraaie natuur voor de deur, ze zijn gezond. ,,Als wij ineens die 385 euro eigen bijdrage in de zorgkosten moeten ophoesten, is dat geen probleem. Andere mensen moeten daarvoor sparen. Natuurlijk stemmen die op een partij die belooft het eigen risico te verminderen.''

De Jong is vrolijk en positief. Maar over de beloftes die politici doen - om ze vervolgens vaak niet na te komen - is ze behoorlijk cynisch. ,,Bij het CDA draaien ze mij teveel en Rutte vertrouw ik echt niet meer.''

De betrouwbaarheid van Mark Rutte, zo blijkt ook uit de overige mails van zwevende kiezers, moet reden zijn tot zorg voor de VVD. Teleurgestelde VVD'ers schrijven te zijn afgehaakt. 'Rutte heeft de klassiek liberale koers overboord gegooid', oordeelt jurist Bob Vroom (25) uit Den Haag. ,,Ik ben over de VVD aan het twijfelen gebracht door het gedoe met Van der Steur,'' bekent Rein Steenbergen (25) uit Alblasserdam.

Rasopportunisten
Voor Roel van de Wiel (31) uit Drunen bestaat Ruttes VVD uit 'rasopportunisten en dogmatische vrijemarktdenkers'. Mark van Wonderen (39) uit Amsterdam heeft 'bijna altijd VVD gestemd'. ,,Maar nu twijfel ik: weer VVD of een partij als VNL of Forum voor Democratie?''

Quote

Als christen denk ik dat de christelijke partijen de juiste keuzes maken, maar over het klimaat zijn andere partijen duidelijker

Rein Steenbergen

Joop van Kooten (64) is teleurgesteld in de PvdA. ,,Wat heb ik een spijt van die stem. Samsom, Asscher en Kleinsma hebben hun ziel verkocht om te regeren. Nooit meer PvdA.'' Van Kooten denkt nu na over GeenPeil, het Forum voor Democratie ('Al was het maar wegens Theo Hiddema') of de Partij voor de Dieren ('Vanwege Ewald Engelen').

Deze analyses zijn niet uitzonderlijk. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70 procent van de stemgerechtigden twijfelt: tussen twee, drie of zelfs vier partijen. Rein Steenbergen zweeft momenteel tussen SGP, VVD en GroenLinks. Hij vat zijn overwegingen samen: ,,Ik vind dat we veel scherper moeten worden op het klimaatvraagstuk. Als christen denk ik dat de christelijke partijen de juiste keuzes maken, maar over het klimaat zijn andere partijen duidelijker.''

Bevoorrecht
In haar woonkamer in Oeffelt praat Gerda de Jong over haar leven. Ze mag dan zelf zeggen dat ze bevoorrecht is, ze heeft ook het nodige meegemaakt. Een scheiding na 26 jaar, een nieuwe partner die plotseling overleed. ,,Maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten,'' zegt ze. Drie jaar geleden is ze gestopt met werken. Ze doet vrijwilligerswerk - ze brengt bezoeken aan een verzorgingshuis - en ze heeft een 'uit de hand gelopen' hobby: het opknappen van woonaccessoires, die ze via internet verkoopt. Het appartement staat er vol mee.

De problemen waar politiek en media zich druk over maken - integratie, immigratie, Trump, de radicale islam - zijn in dit dorp aan de Maas, tussen Nijmegen en Venray, ver weg, realiseert Gerda zich. ,,Ik vind dat we vluchtelingen asiel moeten bieden, maar ik kom zelf niet mee met hen in aanraking. Ja, wat dat betreft ben ik een echte salon-liberaal.''

LEZERSBRIEVEN

Verslaggever Wierd Duk vroeg aan de zwevende kiezers onder zijn twitter-volgers om hem in een mail uit te leggen waarom zij geen keuze kunnen maken uit de partijen die meedingen in de landelijke verkiezingen in maart. Hier volgt een bloemlezing.    

Oke Wierd, komt ie.  

Stem al heel wat jaren en altijd ter linker zijde. Wil mijzelf niet als links of rechts kaderen, maar 'de mens' en natuur gaat bij mij voor economische voorspoed. Zelf ben ik inmiddels 64 en heb in de loop der jaren al vaker van alles gestemd behalve VVD en PVV en ook geen SGP of CU. Ik weet dat het in principe om een partij gaat en het partijprogramma, maar toch is de lijsttrekker en zijn/haar directe gevolg voor mij een belangrijke factor.

Lijsttrekkers die een vraag krijgen en het antwoord beginnen met ,"maar waar het werkelijk om gaat" en vervolgens het eigen partijprogramma gaan reciteren vallen bij mij gelijk af. Een Gert Jan Segers die op de avond van de uitslag van het referendum op TV verkondigde dat er ook goed geluisterd moet worden naar de stem van al de mensen die heel bewust NIET waren wezen stemmen. WTF? NIET stemmen is niet meedoen.  

Heb ook wel eens GL gestemd, ten tijde van Femke Halsema. Wanneer daarna Tofik Dibi en Jolanda sap ten tonele verschijnen is het voor mij klaar. Jolanda laat zich bij het minste omver blazen en Tofik was zo vreselijk vaag dat hij mij niet hoefde te vertegenwoordigen. (En zie wat we van hem terecht is gekomen).

Bij de laatste verkiezingen heb ik mij laten verleiden om strategisch te stemmen middels de adviezen van G500, van Siewert. Wilde op de SP gaan stemmen maar heb dus op advies strategisch gestemd op de PvdA. Wat heb ik daar een spijt van. Zo vreselijk teleurgesteld in Samsom, Ascher, Kleinsma. Ze hebben hun ziel verkocht om te regeren. Echt nooit meer PvdA. Heb vanmiddag een OSV ingeleverd voor GEENPEIL. Het FvD maakt bij mij ook nog wel kans, al was het alleen nog maar vanwege Hiddema. Misschien wordt het wel PvdD vanwege Ewald Engelen. Jammer dat Pieter Omtzicht bij het CDA zit. Heerlijke vastbijter. Kortom, ik weet het voorlopig nog niet.  

Groet, Joop van Kooten.  

Geachte heer Duk, beste Wierd,  

Ik ben Bob Vroom, 25 jaar, woonachtig te Den Haag en heb mijn master juridische bestuurskunde behaald in Groningen. Ben een oprechte liberaal, lid geweest van de jongerentak van de VVD (JOVD), en heb altijd trots VVD gestemd. Ik begrijp, mede door mijn opleiding, heel goed dat er een coalitie gevormd moet worden in Nederland. Zo werkt ons democratische stelsel nu eenmaal.

De VVD heeft mij echter teleurgesteld. De verkiezingsretoriek die leidde tot ruim 2,5 miljoen stemmen in Nederland, de klassiek liberale koers van Rutte I is overboord gegooid. Ik noem mijzelf klassiek liberaal: Voorstander van individualisme, lage belasting, weinig uitgeven met belasting, criminaliteit hard aanpakken, stevig onderhandelen met EU en USA ipv de beste jongen van de klas willen zijn, koesteren en beschermen van de Nederlandse samenleving en haar vrijheid.  

Ik ben teleurgesteld, ondanks de vooruitgang die het kabinet boekt. De werkloosheid is gedaald, maar werken loont niet. Het sociale akkoord van 2013 teveel invloeden vanuit de PvdA. De criminaliteit cijfers schijnen lager te liggen, maar de overlast van bepaalde bevolkingsgroepen wordt niet apart bestreden, de inkomstenbelasting is gestegen, de macht van de EU groeit en Nederland verliest soevereiniteit zelfs als grootste netto betaler. De enorme nadruk op de participatiesamenleving, individuele prestaties en doelen verbleken. Liberaal zijn is ook verantwoordelijkheid nemen en dragen. De falende regenten van de VVD die maar blijven zitten. VVD . De VVD is tegen referenda en heeft te lang doelbewust geen keuze durven te nemen wat betreft Oekraïne. Ik stemde tegen, maar als je als elite zegt burger wij gaan ratificeren, kom daar dan meteen voor uit. Hetzelfde geldt voor de MH17 ramp, veel beloven, maar vervolgens alles verzwijgen.  

Er wordt teveel getrokken aan elkaar tijdens een Ministerraad. Geen stevige koers, het is dobberen. Ik ben er klaar mee.  

Wat is mijn alternatief als klassiek liberaal? Rutte nog een kans geven met zijn klassiek liberale verkiezingsprogramma? Mijn stem zal dan naar Halbe gaan. Krijg ik dan wellicht toch een progressief (paars) of groen kabinet? VNL? of kies ik toch, ook als atheïst, voor het CDA?  

Met vriendelijke groet,  
mr. Bob Vroom

Goedemiddag meneer Duk,  

Naar aanleiding van uw oproep, hier het verhaal van een zwevende kiezer (30, vrouw) Mijn politieke voorkeur bevindt zich links van het midden. De afgelopen 12 jaar heb ik altijd PvdA gestemd. Al was dit 4 jaar geleden voornamelijk nog uit strategisch oogpunt.

Wat ik nu lastig vind aan de PvdA; hoe kunnen we de (te) rechtse vicepremier Asscher serieus nemen als de partijleider die toch weer een linksere koers wil varen? Dit lukt mij heel moeilijk. Aan de andere kant, 4 jaar geleden zaten we in een economische crisis waar dit kabinet ons toch redelijk uitgehaald heeft. De PvdA heeft hier in haar verantwoordelijkheid genomen. Moeten ze hier zo hard voor worden afgestraft als ik ook lijk te doen? De oppositiepartijen hebben natuurlijk relatief makkelijk praten in hun kritiek op dit kabinet, zij hoefden zelf deze verantwoordelijkheid niet te nemen. Wat gaat voor mij zwaarder wegen; de geloofwaardigheid van de PvdA/Asscher of het feit dat ze verantwoordelijkheid hebben genomen? Ik weet het niet.

Andere partijen waar ik tussen twijfel; GroenLinks: een jonge partijleider met een duidelijk verhaal. Ik probeer er echter voor te waken, niet zozeer op personen te stemmen maar op uitgangspunten waar de partij voor staat. Hoe ouder ik word, hoe meer ik het belang in zie van milieubewust leven. In deze zin past GL steeds meer bij mijn standpunten. Toch komt mijn aantrekking tot GL voor een groot gedeelte door Jesse Klaver, die ik een aansprekend persoon vind. SP: ik wil op een partij stemmen waarvan het realistisch is dat ze meeregeren. SP past in principe voor mij niet in dit plaatje. Echter, ik volg het armoedebeleid wat zij in Amsterdam voeren al lange tijd met interesse, mede door de raakvlakken die dit met mijn werk heeft. Wat zij in Amsterdam doen, lijkt te werken en spreekt mij aan. Zou dit dan toch ook realistisch zijn als zij een grotere partij zouden worden? Hoe goed een land omgaat met zijn meest kwetsbare burgers, zegt imo wat over hoe goed het gaat in een land. De standpunten van de SP op dit gebied spreken mij aan. Ik ben echter groot voorstander van een sterk Europa. D66: al jaren wil ik graag D66 stemmen omdat ik me in een groot deel van hun standpunten kan vinden. Echter, ik ben zo principieel tegen referenda dat dit mij altijd weerhouden heeft D66 te stemmen. Voor het eerst denk ik hier misschien over heen te kunnen stappen, omdat andere standpunten misschien zwaarder gaan wegen. CDA: tot een paar maanden geleden zou ik nooit het CDA overwegen, terwijl hun uitgangspunten, solidariteit, subsidiariteit en rentmeesterschap me wél erg aanspreken. Dat ik ze niet zou overwegen komt met name door het kabinet-Balkenende waar ik niks mee had en de christelijke grondslag die de partij heeft. 

Het spotje van het CDA had me tot een paar maanden geleden ook niets gedaan. Nu spreekt het me echter zeer aan. Ik denk dat het komt door de nog sterkere opkomst van het populisme en de haat en angst die dit teweeg brengt tegenover de rust en gemoedelijkheid die het CDA uitdraagt met dit spotje. Daarnaast vind ik het verontrustend bij mezelf en mijn omgeving te merken dat de retoriek van populisten als normaal gezien gaat worden. Ik kijk van uitspraken die ik afschuwelijk vind, al niet eens meer op. Ik was altijd wel het type dat dacht; het valt allemaal wel mee en komt wel goed. Ik maak me niet zo snel druk en leef ik de veronderstelling dat alle verandering toch zo langzaam gaat, dat het vast niet in zo'n vaart loopt dat het echt compleet de verkeerde kant op gaat. Nu ik onlangs mijn berusting en het normaal gaan vinden van bepaalde uitspraken realiseerde, is er een soort lichte angst over me gekomen over de toekomst van dit land (eigenlijk het hele westen), een angst waarvan ik dacht dat ik daar absoluut niet vatbaar voor was.  

Met vriendelijke groet,  
Annemarie Hofstra (echte naam bij redactie bekend)  

Goedemiddag Wierd,  

Op Twitter zag ik je oproep aan zwevende kiezers. Ik zit met dit probleem, maar wens ik in verband met mijn werk in de journalistiek anoniem te blijven. Ik schaam me niet voor mijn mening, maar vind het niet professioneel om het open te bloot te verkondigen, omdat mijn toekomstige baas er misschien anders over denkt.   

Dat gezegd hebbende: Dit is de eerste keer dat ik mag stemmen voor een 'echte' verkiezing. Sinds ik het nieuws actief volg heb ik een bovengemiddelde interesse voor de politiek. Het valt me op dat er teveel met vingertjes wordt gewezen, door zowel links als rechts. Wilders is -ongeacht wat hij zegt- een racist volgens links, Rutte -ongeacht wat hij zegt- een landverrader volgens PVV'ers, en nu zelfs een populist volgens Asscher (of toch niet?). Te weinig inhoud, en teveel sentiment. Ik zit zelf met het probleem dat er niet één partij is die zelfs in grote lijnen overeenkomt met mijn standpunten.   

Ik vind vrijheid van meningsuiting heel belangrijk. Alles mag gezegd worden, maar het stopt wat mij betreft bij het oproepen tot geweld. Hans Teeuwen (mijn favoriete cabaretier) mag dat, en een Islamitische preker mag dat ook. Wat dat betreft vind ik het jammer dat het wetsvoorstel van VNL laatst niet door de kamer is gekomen, het had een hoop meer duidelijkheid geschept.   

Echte vluchtelingen (uit Syrië) zijn welkom. Maar wat links (en met name Groen-) lijkt te doen, is vergeten wat de gevaren zijn van de grenzen 'wagenwijd openzetten' (om maar even een Wildersterm te gebruiken) zijn. Over Wilders gesproken: de islam zie ik niet als een verrijking van Nederland/het Westen. Maar zolang het gematigd is, zie ik geen reden om bijvoorbeeld de koran te bieden. Om maar te zwijgen over de kopvoddentaks, wat ik nog wel erger vond dan 'minder minder minder'.   

Ik kan me geweldig ergeren aan de mutserigheid en naïviteit van Groen Links, maar ik ben wel voor groen. Klimaatverandering is wel degelijk een probleem wat door ons, mensen, opgelost kan worden. En wat is er mis met duurzaamheid? Het zijn slechts de linkse partijen die er aandacht voor lijken te hebben in hun programma's. Ja, en D66. Maar die zijn zo genuanceerd dat je net zo goed niet kan stemmen...  

Laatst keek ik alle partijprogramma's door, en kwam ik uiteindelijk ook bij de Piratenpartij. Het privacyonderwerp vind ik heel belangrijk, maar ik ben afgehaakt door het basisinkomen; een belachelijk idee.   

Ik wil wel graag stemmen, al is het blanco. Een Christelijke partij (ik ben Pro Israel) wordt het ook niet, alhoewel ik Gert Jan Segers wel sympathiek vind. Als atheïst vind ik geloof wel prima, maar dan thuis of in een gebedshuis, en niet in de Tweede Kamer.   

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Ik volg je op Twitter en erger me vaak kapot aan de bekrompen reacties van links op je stukken of stellingen. Het overgrote deel gaat niet eens over de inhoud...   

Met vriendelijke groet,  
Wilco (echte naam bij redactie bekend)  

Hallo meneer Duk,  

Om te beginnen even wat achtergrond over mij: Ik ben 23 jaar, studeer op het moment boekhouden, ben werkzoekende, woon nog thuis bij mijn ouders in het mooie Limburg en heb geen enkel idee op wie ik zou moeten stemmen bij de aanstaande verkiezingen.  

De vorige landelijke verkiezingen heb ik op het CDA gestemd. Ook toen wist ik totaal niet op wie ik moest stemmen en heb ik maar meegestemd met mijn familie. Om eerlijk te zijn was ik toen ook nog niet echt bezig met politiek, dus dat was meer een stem op gevoel.  

Als ik kijk naar het huidige politieke landschap, stoort het mij heel erg hoe het er hier in Nederland aan toe gaat. Ik vind het een schande voor de democratie, dat bijna alle partijen, één partij (PVV) al bij voorbaat uitsluiten om mee samen te werken (ook zou ik zelf nooit op de PVV stemmen, omdat ik mij niet kan vinden in hun plannen). Dit soort onzin of basisschoollogica of hoe je het ook wilt noemen, zorgt er in mijn ogen voor dat Nederlanders (waaronder ikzelf) de politiek gewoon niet meer serieus nemen.  

Daarnaast ben ik van mening dat er in Nederland veel te veel politieke partijen zijn, die allemaal te weinig in brengen. Hoe meer mensen er rond een bord eten gaan zitten, hoe minder iedereen krijgt. In mijn ogen zou het de keuze voor Nederlanders veel makkelijker maken als partijen met vergelijkbare denkwijze zich zouden samenvoegen. Natuurlijk realiseer ik me ook dat de kans hier toe nihil is, maar in mijn ogen is dat wel de oplossing waar de politiek naar toe zou moeten werken.  

Punten die ik belangrijk vind: Jongeren bouwen op dit moment flinke schulden op dankzij het nieuwe leenstelsel. Dit leenstelsel maakt het voor jongeren alleen maar lastiger om een goede toekomst voor zichzelf op te bouwen, omdat ze beginnen met flinke schulden. Veel jongeren betalen hun opleidingen zelf en een opleiding is niet te betalen van een bijbaantje in de plaatselijke domino's, dus jongeren zijn afhankelijk van het geld wat ze lenen om te kunnen studeren. Ik zelf heb nog het geluk gehad dan ik in het oude stelsel viel, dus mijn schuld is vrij laag, maar mijn jongeren zusje zit nu al met een flinke schuld, voordat ze überhaupt de arbeidsmarkt op kan. Dat brengt me naar mijn tweede punt. Werkgelegenheid voor jongeren: Het is hier in het zuiden zeer lastig voor jongeren om aan een fatsoenlijke baan te komen. Bij elke baan wordt werk ervaring gevraagd en hierdoor krijgen jongeren maar zeer weinig kansen op de arbeidsmarkt en moeten vaak (ondanks een HBO diploma) genoegen nemen met een baantje aan de lopende band bij NEDCAR. Het laatste punt wat ik belangrijk vind is dat het volk gehoord wordt. Het Oekraïne referendum heeft getoond dat de Nederlandse politiek niet luistert naar het volk (zelf heb ik overigens ja gestemd hierbij). Persoonlijk vind ik bij zo'n referendum dat er naar het volk geluisterd moet worden, ook al ben je het zelf niet eens met de meerderheid (zie brexit). Ik zou daarom pleitten voor een systeem zoals in Amerika, waar het volk naast dat ze een president kiezen, ook moet stemmen over enkele wetgevingen.  

Dat is wat ik belangrijk vind, als u nog vragen heeft zal ik deze met plezier beantwoorden.  

Met vriendelijke groet,  
Kevin Ramaker (echte naam bij redactie bekend)  

Goedemiddag Wierd,  

Ik ben liberaal in hart en nieren. VNL is naar mijn mening op dit moment de énige echt liberale partij. Ik heb hun programma gelezen en sta er helemaal achter. Wat zou NL een mooi land worden als zij de meerderheid zouden kunnen halen. Maar,... dat gebeurt natuurlijk nooit. (ben wel blonT, maar niet zo blond)  

Echter, het systeem, van directe democratie via internet, spreekt mij zo erg aan dat ik dus aan het twijfelen ben om mijn stem toch aan Geen Peil te geven.  Jan Roos is mij ook iets te vaak op een negatieve manier in het nieuws geweest, (waar rook is, is vuur), dus als het wel VNL wordt, dan absoluut een voorkeursstem. (waarschijnlijk op de nummer 2, Tanya, een vrouw, zoals ik, met 2 voeten stevig op de Nederlandse bodem).  

Ik zal mijn uiteindelijke keuze af laten hangen van de allerlaatste polls van Geen Peil zelf. Als er echt te verwachten valt dat zij op z'n minst één zetel krijgen, zal ik VNL stemmen: puur vanwege hun verkiezingsprogramma. Mocht Geen Peil zelf echt denken dat ze het niet gaan redden, dán ga ik Geen Peil stemmen, want hoe dan ook er moet iets heel erg veranderen in NL.  

Mijn naam en overtuigingen staan al open en bloot op mijn Twitter account, dus ik mag geciteerd worden.  Succes met het artikel!  

Met vriendelijke groet,   
Loes Raaphorst  

Dag Wierd,  

Ik zag op twitter je oproep mbt. zwevende kiezers. Ik wil je best van input voorzien waar ik over nadenk en wat mijn bezwaren zijn etc. Wat betreft mijn achtergrond. Ik ben opgegroeid in een typisch VVD nest, familie en ouders hadden het goed. Typische jaren 90 VVD'ers. In het laatste decennium, eigenlijk na Fortuyn, is de kloof heel erg groot geworden. Mijn ouders zijn richting PVV gedreven. Heb zelf de laatste paar keer SGP gestemd, voornamelijk vanuit cultureel en economisch oogpunt. Voor 15 maart weet ik het niet. FvD klinkt aantrekkelijk, maar ik heb Thierry meer dan eens ontmoet en ik twijfel aan zijn ideologische motivatie en oprechtheid. Hij is opportunistisch genoeg om dit als springplank te gebruiken. Oud collega's van Thierry omschreven hem als een fashionable non-conformist. Toevallig is dat nu rechts. Catch my drift? VNL was initieel gepositioneerd als een goed alternatief voor de VVD. Punt is dat ze nu achter de PVV kiezer aangaan en daarom de islam boventoon voert. Waarmee alle economische onderwerpen op de achtergrond verdwijnen. Biedt dus geen echt alternatief naast het huidige aanbod. En een vliegdekschip? Really? Dan hou je dus de PVV en SGP over. Ik ben niet zo angstig om PVV te stemmen, maar iets benauwt me. Ik ondersteun de oproep om de problemen die we hebben met de islam en onze nieuwe landgenoten volledig. Hierin speelt Wilders een belangrijke rol in het debat. Maar het zijn juist de types zoals Graus in die partij waar ik bang voor ben. Ik ben bang dat het partijkader simpelweg uit te veel onbenul bestaat om goed beleid te maken. Dan hou je wederom de SGP over...    

Groet,  
Artur (volledige naam bij redactie bekend)