Archieffoto van Metrostation Vijfsluizen in Schiedam.
Volledig scherm
Archieffoto van Metrostation Vijfsluizen in Schiedam. © ANP

Zeven arrestaties na oproep 'Project X' in Schiedam

UpdateDe politie heeft zaterdag rondom metrostation Vijfsluizen in Schiedam in totaal zeven jongeren aangehouden. Twee jongens uit Schiedam, van 14 en 16 jaar, worden verdacht van opruiing nadat ze hadden opgeroepen een zogeheten Project X te houden.

De overige vijf jongens, tussen de 14 en 21 jaar, waren naar het metrostation gekomen naar aanleiding van die oproep. Ze maakten deel uit van een groep van 30 jongeren die daar leuzen scandeerden en vuurwerk afstaken. De jongens komen uit Capelle aan den IJssel, Vlaardingen, Schiedam en Pernis. Vier van hen werden aangehouden omdat ze geen geldig identiteitsbewijs konden tonen, en één voor het bezit van alcohol op een plek waar dat niet is toegestaan.

De term Project X werd ook gebruikt bij het Facebook-feest in Haren, dat vrijdagavond ontaarde in rellen. In Schiedam besloten politie, justitie en de burgemeester het gebied bij het metrostation aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, omdat het ongebruikelijk is dat zich daar 's avonds groepen ophouden. Bij de actie werden leden van de mobiele eenheid ingezet. Ze hebben de groep ingesloten, zodat iedereen kon worden gecontroleerd.

  1. Sekswerkers eigen baas bij My Red Light

    Sekswerkers eigen baas bij My Red Light

    Voor het eerst krijgen sekswerkers het zelf voor het zeggen in het prostitutiebedrijf My Red Light, dat volgend jaar de deuren opent op de Amsterdamse Wallen. Ze zijn niet meer afhankelijk van exploitanten die met hun geld aan de haal gaan en kunnen zelf hun werktijden bepalen. My Red Light moet een veilige werkplek worden, waar sekswerkers zich comfortabel en thuis voelen, zeiden de initiatiefnemers vandaag bij de bekendmaking van de plannen.