Volledig scherm
Interieur van de Koepelgevangenis in Breda. Archieffoto ANP © ANP

Wordt er straks wiet gekweekt in de voormalige koepelgevangenis in Breda?

BREDA - Een groep Nederlandse ondernemers bereidt zich achter de schermen voor op grootschalige hennepteelt voor coffeeshops. Eén van de mogelijke kweeklocaties  is de voormalige koepelgevangenis in Breda, dat meldt het televisieprogramma Brandpunt dinsdagavond.

Vorige maand besloot de Tweede Kamer om de wietteelt te reguleren met kweekvergunningen. Hoewel de bedrijven geen ervaring hebben met de teelt van wiet, hopen ze een flink deel van de markt in handen te krijgen. Ze hebben zich verenigd in de Legale Cannabis Coalitie (LCC).

De drijvende kracht achter de cannabis-coalitie is een 50-jarige vastgoedondernemer uit Alphen aan den Rijn. Hij wist vorig jaar al een groot glastuinbouwbedrijf in Bleiswijk voor zijn initiatief te interesseren. 

De directeur van dit bedrijf bevestigt zijn betrokkenheid in Brandpunt, maar wilde niet op televisie uit vrees voor represailles uit het criminele milieu, dat nu de nederwiet-teelt in handen heeft. “Ik moet aan vrouw en kinderen denken,” zegt hij. De initiatiefnemer van de cannabis-coalitie wil evenmin met de pers praten.

Er gaat veel geld om in de teelt van nederwiet. Jaarlijks kopen de coffeeshops voor 500 tot 600 miljoen euro aan softdrugs. Dat geld verdwijnt nu via de achterdeur in het criminele circuit. Wie straks een vergunning krijgt van de overheid om wiet te kweken, heeft dus goud in handen.

  1. 'Kom maar op met die zonnepanelen!'

    'Kom maar op met die zonnepanelen!'

    WAGENBERG - Af en toe neemt hij een kijkje in de meterkast van de Wagenbergse voetbalclub. Om dan opnieuw te constateren dat de stroommeter terugloopt; niet vooruit maar achteruit. ,,We léveren nu energie,"vertelt voorzitter Jack Rasenberg van VCW trots. Nul komma nul euro is de elektriciteitsrekening op jaarbasis. De reden? 57 Zonnepanelen op het dak van de kantine. Rasenberg: ,,Je krijgt hier van het rijk subsidie voor. Als club laat je kansen liggen als je hier geen gebruik van maakt, ja ook een duivenclub. Binnen zes jaar hebben we de kosten terugverdiend."

In samenwerking met indebuurt Breda