Volledig scherm
Gerard Bouman, hoofd van de AIVD. © ANP

AIVD: dreiging rechts-extremisme nog altijd gering

De dreiging van extreem rechts en rechts-extremisme in Nederland is nog altijd beperkt. De aanslagen in Noorwegen van afgelopen maand hebben dat beeld vooralsnog niet veranderd. Dat laat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) weten.

Dat het aantal actieve aanhangers van extreem rechts en rechts-extremisme daalt, bleek afgelopen najaar al uit onderzoek van de inlichtingendienst. In 2007 werd hun aantal nog op zeshonderd geschat, inmiddels ligt het aantal op meer dan de helft minder.

'De stroming is in de loop der tijd in populariteit afgenomen', aldus een woordvoerder van de AIVD. 'Het is een langetermijnbeweging die niet zomaar verandert.'

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, een nationalistische christenfundamentalist, liet in een manifest weten fel tegen de islam en de multiculturele samenleving te zijn. Ook heeft hij een afkeer van progressieve landgenoten. Met twee aanslagen in Noorwegen op 22 juli bracht hij in totaal 76 mensen om.

Copycats

Volgens een woordvoerder van de Europese politieorganisatie Europol bestaat er in dit soort situaties altijd het risico dat 'copycats' opstaan, mensen die het gedrag van anderen kopiëren. 'Het is moeilijk dat geheel te voorkomen', aldus de woordvoerder. Misdadig gedrag kan echter ook het tegenovergestelde oproepen: dat de misdaad zoveel weerzin oproept dat mensen zich niet willen associëren met een gedachtegoed, aldus de woordvoerder van Europol.

Onmiddellijk na de aanslagen zette Europol in Den Haag 50 anti-terrorisme experts op de zaak, een aantal dat sindsdien geleidelijk wat is afgenomen. De politieorganisatie werkt sinds de aanslagen met de politiebazen van zeven Europese landen samen in een 'EU First Response Network', om internationale dreigingen van rechts-extremisme in kaart te brengen. Onder deze landen zijn naast Noorwegen ook EU-voorzitter Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en Finland.