Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© REUTERS

Het vertrek van Donald Trump, realistisch of niet?

AfzettingsprocedureHet woord impeachment, het afzetten van president Trump, zingt rond in Washington. Zijn vertrek is niet langer slechts een fantasie van Democraten. Maar een realistisch scenario is het daarmee nog niet.

Quote

Het lijkt erop dat Trump het onderzoek probeerde te belemmeren. Hij gebruikte zijn macht om dat te doen

David Gergen

Als de beschrijving van een memo over een gesprek tussen Donald Trump en toenmalig FBI-baas James Comey correct is, is een afzettingsprocedure gerechtvaardigd, beaamt Justin Amash, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, tegenover journalisten. Daarmee is gefilosofeer over impeachment ook doorgedrongen tot Trumps eigen partij.

De chaospresident zou een belangrijke grens kunnen hebben overschreden door Comey te zeggen dat hij hoopt dat de FBI een onderzoek naar een van zijn mensen kan 'laten gaan'.

David Gergen, oud-adviseur van vier presidenten, onder wie twee die met afzettingsprocedures te maken kregen, oordeelt op CNN dat Trump zich daarmee in 'impeachmentgebied' heeft begeven. ,,Het lijkt erop dat hij het onderzoek probeerde te belemmeren. Hij gebruikt zijn macht om dat te doen. Toen James Comey daar niet in meeging, ontsloeg hij hem." Dat kan opgevat worden als obstructie van rechtsgang, wat de voornaamste reden was voor zulke procedures aan het adres van Nixon en Clinton.

Steun

Democraten fantaseren al langer over het afzetten van Trump, en roepen er nu steeds luider om. Een van hen, Al Green uit Texas, verzocht gisterochtend in het Huis van Afgevaardigden officieel om afzetting. De steun voor dat idee wordt langzaamaan breder. Ook de onafhankelijke senator Angus King antwoordt op CNN 'met tegenzin ja' op de vraag of een mogelijke afzetting van Trump dichterbij komt.

De meeste Republikeinen gaan niet zover als afgevaardigde Amash, maar de onvrede in de partij is ontegenzeggelijk toegenomen. Een prominente Republikein, Jason Chaffetz, eist alle documentatie van de FBI op over het bewuste gesprek tussen Trump en Comey.

Partijleider Paul Ryan wil het memo daarover ook zien. Maar hoe vaak het i-woord ook valt, en hoezeer sommige Republikeinen de opeenvolgende crises in het Witte Huis ook beu zijn, het blijft heel onwaarschijnlijk dat een door Republikeinen gedomineerd Congres de Republikeinse president afzet.

Trump mag dan een historische impopulaire president zijn, Republikeinse kiezers zijn wél overwegend positief. In peilingen, afgenomen voor het laatste schandaal, is tot op heden zo'n 80 procent van hen tevreden.

Congresleden willen herkozen worden door de kiezers in hun district, en zullen dus niet snel tegen de wensen van hun achterban ingaan.