Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Bloemen voor het huis van slachtoffer Jaden. © AFP

Hoe de klopjacht op Marcel H. eindigde in een Griekse snackbar

Marcel H.De jacht op Marcel H., verdacht van de moord op zijn 9-jarige buurjongen in het Duitse Herne, heeft Duitsland dagenlang bezig gehouden. Op internet verschijnen gruwelijke beelden van de kindermoord, maar ook van een tweede dode. Na de arrestatie van de 19-jarige verdachte gisteravond wordt nog een slachtoffer gevonden.

Volledig scherm
© AP

,,Bel de politie. Die zoekt mij.'' Met deze woorden meldt H. zich gisteravond in een Griekse snackbar in Herne, op enige kilometers van zijn huis waar hij maandagavond in de kelder zijn buurjongen Jaden doodstak. Vervolgens vertelt hij de politie over een brandende woning in de buurt, waar de dode man blijkt te liggen.

Tot dan toe heeft de politie geen idee waar de verdachte van de kindermoord zich ophoudt. Er komen 1.500 tips binnen na het publiceren van de foto van H., een opvallende verschijning in legerkleding met een kaal hoofd. Koortsachtig worden deze nagetrokken. Een ziekenhuis vlak over de grens bij Roermond, een school, grote stukken bos worden doorzocht. Tevergeefs.

Tot H. zichzelf meldt, is de 19-jarige onvindbaar. Behalve op het internet. Op 4chan, een anoniem maar openbaar onderdeel, verschijnen keer op keer berichten waarvan de indruk wordt gewekt dat ze van H. zijn. Van de eerste, kort na de moord gepost, bevestigt de politie de echtheid. H. heeft daadwerkelijk via Whatsapp gepocht over de moord, met het verzoek aan zijn chatpartner zijn woorden en foto’s op internet te zetten.

Dode jongen

Volledig scherm
© AFP

Dit gebeurt. Ruim een uur voor de politie maandag in de kelder van het rijtjeshuis de doodgestoken jongen vindt, verschijnt de chat online. Op een van de foto’s staat H. met bloed besmeurd naast de dode jongen. ,,Het was echt makkelijk'', schrijft hij. Als zijn chatpartner vraagt wat er is gebeurd, zegt hij: ,,Hou morgen het nieuws maar in de gaten.''

Daarna verschijnen onder meer foto’s van een tweede dode. Er lijken dezelfde schoenen op te staan als eerder. Er staat bij dat hij zich in de hand heeft gesneden. En er ligt een A4’tje op het lichaam met een datum. Ook verschijnt er een pamflet, waarvan de echtheid nog niet vaststaat. En zijn er geluidsopnamen, waarin H. volgens de politie schijnbaar gevoelloos beschrijft hoe hij zich na de daad voelt.

De politie verspreidt de foto van een hondje, met de vraag of iemand deze of zijn baasje kent. En of iemand weet of een jongen met een bloedende hand zich in het ziekenhuis heeft gemeld.

Tweede dode

Quote

De vraag die bij hen nu voorop staat, is: Waarom? Ze willen begrijpen wat er is gebeurd.

Familie van Jaden (9)

Op donderdagavond 21 uur zal H. zich opnieuw melden, zo gaat het gerucht. Daarom zijn in deze donkere hoek van het internet veel mensen online, als het nieuws komt dat H. zichzelf heeft gemeld. En dat er een tweede dode is gevonden. Snel circuleert een foto van de verdachte op het politiebureau, met een verwonde hand.

De politie houdt vanmiddag een persconferentie, waarbij meer duidelijk moet worden over de dood van de man en de handel en wandel van H. Een stille jongen, die volgens een ex-klasgenoot altijd met zijn neus in de boeken zat. Die in de supermarkt –gestoken in zijn legerkleding- oogcontact vermeed. En die volgens een buurtgenoot, wiens broer bevriend is met de broer van het slachtoffer, in de achtertuin oefende met messen.

De familie van Jaden is opgelucht dat hij nu vastzit, zo vertelt hun advocaat direct na de arrestatie. ,,De vraag die bij hen nu voorop staat, is: Waarom? Ze willen begrijpen wat er is gebeurd.''

Volledig scherm
Het uitgebrande huis. © AP