Ultra-Orthodoxe mannen dragen een kampuniform tijdens een demonstratie in Jeruzalem.
Volledig scherm
Ultra-Orthodoxe mannen dragen een kampuniform tijdens een demonstratie in Jeruzalem. © REUTERS

Orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's

Ongeveer 1500 ultraorthodoxe joden hebben zaterdag in Jeruzalem geprotesteerd en de Israëlische staat vergeleken met Nazi-Duitsland. Dat meldde de Israëlische krant Jerusalem Post.

'Wat hier gebeurt, is precies wat er in Duitsland is gebeurd', aldus een van de deelnemers. De mannen en jongens, zogenoemde haredim, zijn boos over de vermeende 'onderdrukking en opruiing' door de seculiere gemeenschap in Israël. Tientallen droegen kampkleding en de gele Jodenster, het symbool van de Jodenvervolging.

Protestmars

De onenigheid tussen seculiere en ultraorthodoxe Israëliers is de afgelopen tijd een paar keer aan de oppervlakte gekomen. Zo deden duizenden Israëliërs dinsdag mee aan een protestmars tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen in de plaats Beit Shemesh.

President van Israël Shimon Peres riep op om mee te doen aan dat protest. 'Iedereen, religieuzen, seculieren, conservatieven, moet het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken.'

In Beit Shemesh ontstonden eerder rellen nadat een 8-jarig meisje tegen een tv-zender had gezegd dat ultraorthodoxe Joden haar hadden bespuugd en uitgescholden voor hoer. De haredim eisen dat meisjes en vrouwen zich in 'gepaste' kleding hullen en zich niet mengen onder mannen.

Sommige ultraorthodoxe joden vinden echter juist dat de staat Israël hen belet om te leven volgens hun geloof. Ze zeggen dat ze gemarginaliseerd worden.

  1. Zaak Visser: opnieuw overleg over deal strafvermindering

    Zaak Visser: opnieuw overleg over deal straf­ver­min­de­ring

    Bijna 3,5 jaar na de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein is gisteren bij het Provinciale Hof van Murcia (Zuidoost-Spanje) onder grote belangstelling het proces begonnen tegen de vier verdachten. De advocaten proberen vanochtend opnieuw een deal te sluiten: in ruil voor een bekentenis willen ze een lagere straf van 30 jaar cel. Mochten alle verdachten akkoord zijn, dan gaat de zaak niet door.
  2. Kleindochter verplicht op bezoek bij opa die dochter misbruikte

    Kleindochter verplicht op bezoek bij opa die dochter misbruikte

    Vijfhonderd euro per keer, zoveel kost het een Belgische vrouw om haar eigen dochter bij haar opa weg te houden. De man misbruikte zijn eigen dochter in het verleden, maar de jeugdrechter oordeelt dat hij toch bezoekrecht heeft als grootvader. ,,We hebben al drie keer die dwangsom betaald om haar daar weg te kunnen houden, maar het geld is bijna op. Ik kan haar veiligheid niet langer ­garanderen", zegt de vrouw tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.