Russen bekijken massaal filmpje van Poetin achter de tralies

Een nagemaakte nieuwsvideo waarin de Russische premier Vladimir Poetin achter de tralies verdwijnt is op internet een hit geworden. In drie dagen tijd is het filmpje al drie miljoen keer bekeken. In de op YouTube geplaatste video worden beelden gebruikt uit 2010 over het proces van Michail Chodorkovski, maar in plaats van de voormalige oliemagnaat verdwijnt Poetin achter slot en grendel.

De berechting van Chodorkovski begon in 2003 en wordt beschouwd als een vergeldingsactie van Poetin, die van 2000 tot 2008 president was. De huidige premier probeert in de presidentsverkiezingen begin maart het presidentschap te heroveren, maar veel Russen hebben het wel gehad met Poetin. Het YouTube-filmpje is hier een uitvloeisel van.
 
Aanhangers van Poetin plaatsen ondertussen hun eigen filmpjes op internet, waarin zij proberen aan te tonen dat het land in chaos vervalt als hun held niet nogmaals president wordt.

  1. Strijd om vrijlating Jaitsen (72) uit cel VS kan nu écht beginnen
    33 jaar onterecht vast?

    Strijd om vrijlating Jaitsen (72) uit cel VS kan nu écht beginnen

    Na tientallen jaren van uitzichtloze detentie lijkt er nu een vleugje hoop te zijn voor Jaitsen Singh, de Nederlander die al 33 jaar vastzit in de Verenigde Staten vanwege de moord op zijn vrouw en dochter. Nu blijkt dat Singh mogelijk ten onrechte veroordeeld is tot 56 jaar cel doen de stichting PrisonLAW en zijn zus Sieta er alles aan om de 72-jarige man vrij te krijgen. Ze zamelen geld in voor een herzieningszaak.