Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Bezorgdheid over rust aan de kust heerst

Wat moet er wel en niet kunnen aan de Westlandse kust? Die vraag stond centraal tijdens de kustconferentie gisteren in het gemeentehuis in 's-Gravenzande. Meer dan honderd belangheb - benden gaven hun visie op het strand en de duinen. Aan wethouder Bram Meijer de taak om met een kustvisie te komen die aan alle uiteenlopende meningen kan voldoen. De conferentie krijgt in elk geval een vervolg met bewoners bijeen komsten komende maand.

Genieten

Volledig scherm
Jeannine Engels © AD

Jeannine Engels is namens de natuurvereniging KNNV aanwezig bij de kustconferentie. ,,Mijn droombeeld is een kwalitatief wat verbeterd duingebied en strand. Afval dat wat vaker wordt opgeruimd en wat meer toezicht erop. Verder geen vuurwerkshows op het strand en niet meer feesten en partijen."

Ze vindt dat er geen ruimte is voor grootschalige recreatie en toerisme aan de Westlandse kust. ,,Ik hoor veel mensen om me heen die zich hier zorgen over maken. Mensen willen de rust behouden. We moeten nu pas op de plaats maken en geen strandhuisjes bouwen waar mensen kunnen slapen. Nu is Westland nog onderscheidend van Hoek van Holland en Kijkduin. Met meer toerisme is dat niet meer zo."

De natuur is toch vooral bedoeld om van te genieten, zo betoogt Engels. Dat genieten doe je door bijvoorbeeld een wandelingetje te maken door het duingebied, wat ook Engels regelmatig doet. Niet bij de kust in Ter Heijde, waar ze vlakbij woont - daar mag het duingebied niet betreden worden - maar wel in de omgeving rond de watertoren in Monster.

Veiligheid

Volledig scherm
Rob Lefeber © AD

Rob Lefeber woont bijna op het strand. Zijn huis staat pal achter de 's-Gravenzandse duinen. Een prachtige locatie, maar toch is hij ook getuige van dingen die hij liever niet ziet tussen het duingebied en de branding.

,,Een enorme toestroom van verkeer is mijn schrikbeeld. Ik ben al jaren aan het strijden voor meer veiligheid op dat gebied. Het autoverkeer rijdt hier tussen de mensen die naar het strand lopen, ook kleine kinderen. Ik zie zelfs vrachtwagentrailers over het fietspad gaan. Een paar jaar geleden mochten ze er nog 80 kilometer per uur rijden en sommige deden dat ook."

Huisjes op het strand zijn helemaal een nachtmerrie voor Lefeber. ,,Als er honderd huisjes komen, zijn dat minimaal tweehonderd verkeersbewegingen extra. En het moet ook allemaal neergezet worden en weggehaald, wat herrie geeft. Natuurlijk moet het dan ook nog verlicht worden. Terwijl er al zoveel licht is in Westland. Ik kan 's nachts in mijn achtertuin gewoon de krant lezen op een stretcher. Word ik nog bruin ook."

Communicatie

Volledig scherm
Marc Bakema © AD

Het Westlandse strand wordt bewaakt door onder meer de reddingsbrigades van 's-Gravenzande en Monster en de KNRM in Ter Heijde. Natuurlijk willen zij dan ook hun zegje doen als er nieuwe plannen worden gemaakt voor de kust.

Als Marc Bakema, voorzitter van de 's-Gravenzandse reddingsbrigade, iets zou mogen veranderen, is dat vooral de communicatie met de badgasten en daar wordt dan ook al hard aan gewerkt. ,,Met de Tweede Maasvlakte en de Zandmotor is het strand elke dag anders. Daarom willen we de mensen actiever informeren. Dat kan met een app of informatieborden bij de strandpaviljoens."

De brigades zijn ook de eventuele gevolgen van meer strandbezoekers aan het inventariseren. Zo moeten bijvoorbeeld Duitse en Poolse toeristen, die niet zijn opgegroeid met de zee, in hun eigen taal gewaarschuwd worden voor de gevaren.

Commotie

Volledig scherm
Tom Ouwerling © AD

Tom Ouwerling is voorzitter van de vereniging van Westlandse strandondernemers. Hij vindt het jammer dat er zoveel commotie rond het kustdossier is ontstaan. ,,Er zijn geen uitbreidingsplannen voor het aantal paviljoens en we willen ook niet dat er ineens 2,5 miljoen bezoekers naar het Westlandse strand komen. We hebben een uniek stuk strand en dat willen we ook zo houden."

Want, stelt Ouwerling, de ondernemers op het strand kunnen ook niet zonder de natuur. Dat is waar veel bezoekers juist voor komen: rust, een weids uitzicht en een natuurrijk duingebied. Hoeft er wat de ondernemers betreft dan helemaal niets te veranderen aan de kust? Nou ja, de honderd strandhuisjes waar zo vaak over gesproken wordt hoeven er van hen ook niet zo nodig te komen, maar een stuk of twintig moet kunnen. Het zorgt voor extra aanloop naar de strandpaviljoens, maar ook de lokale middenstand in Monster kan ervan profiteren.

Andere wensen zijn onder meer goede parkeerplaatsen, natuurvriendelijke verlichting bij Molenslag en Vlugtenburg en goede bebording.

Ter Heijde ziet niets in huisjes

Het kustdossier is inmiddels een heikel onderwerp geworden in Westland. Wethouder Peter Ouwendijk heeft de kwestie naast zich neer moeten leggen. Zijn collega Bram Meijer moet het project nu vlot trekken.

Strandhuisjes om te overnachten, de Hollandse duinen die een nationaal park moeten worden en de groeiende populariteit van strandsporten. Er gebeurt veel langs de Hollandse, en Westlandse, kust.

Een gemeentelijke kustvisie op zee, strand en duin moet vastleggen wat wel en niet mag. Die visie zou aanvankelijk door de Westlandse strandondernemers gemaakt worden. Die zouden daarvoor een extern bureau inschakelen dat vervolgens alle belanghebbenden hierbij zou betrekken.

Dat proces liep echter spaak nadat wethouder Ouwendijk de gemeente verkeerd informeerde en besloot om zijn handen af te trekken van de kust. Meijer neemt die taak nu op zich.

Heikel
Een van de meest heikele punten lijken de strandhuisjes te worden waar toeristen kunnen overnachten tijdens het strandseizoen.De enige plek waar die - nu nog - mogen komen is bij Ter Heijde. Maar de bewoners van het pittoreske kustdorp zien dat niet zitten, zo bleek onlangs uit een enquête.

In samenwerking met indebuurt Den Haag