Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Frank Jansen

Bijtanken met brood en Rachmaninov

Aan tafelDe gratis lunchpauze-concerten in de Haagse Kloosterkerk zijn al dertig jaar succesvol. ,,We willen de mensen een half uurtje verwennen met iets moois."

Recept
Russische Rachmaninov sandwich
Voor 4 personen

Ingrediënten:
In blokjes gesneden bijna gaar gekookte groenten (wortelen, erwten, paprika)
In blokjes gesneden gekookte aardappel
Mayonaise
Roomkaas (zoals Philadelphia)
Verse ananas (of uit blik) in stukjes
Peper en zout
Wit brood, gesneden

Bereiding:
Schep de stukjes groenten, de blokjes aardappel en de ananas door elkaar. Meng de roomkaas en de mayonaise door elkaar. Voeg zout en peper toe. Roer de dressing door de groenten en zet de salade een half uurtje in de koelkast.

Snij de korsten van het brood en beleg met de gekoelde salade. Snij de vierkante belegde boterhammen in twee driehoekjes.

Russen serveren deze sandwiches met chips. Doe dit echter niet tijdens een lunchconcert.

Quote

We willen de mensen tijdens hun lunchpauze een half uurtje verwennen met iets moois.

Karin Kuijper

Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er in de Kloosterkerk aan het Haagse Lange Voorhout een lunchpauzeconcert. Een muzikaal onthaal voor tussen de middag. Er komen veel mensen op af. ,,We laten telkens 140 programma's drukken en die zijn vaak op", zegt Marijke Stok die voor de ontvangst bij de concerten zorgt. Het is een gemêleerd publiek dat afkomt op de gratis toegankelijke uitvoeringen. Pauzerende medewerkers van omliggende kantoren, muziekliefhebbers uit de regio, toevallige passanten die zijn gelokt door het aankondigingsbord 'Heden concert' voor de kerk en mensen uit de buurt. 

Mevrouw Eigeman is een vaste bezoekster. Ze woont om de hoek en slaat geen pauzeconcert over. Brood of lunch heeft ze niet bij zich. ,,Meestal gaan we hierna even naar de Posthoorn of naar Pulchri," zegt ze. Julian Caldararu komt wel met een sandwich en een smoothie de kerk binnen. Net als de rest van de bezoekers houdt hij zijn jas aan en zijn sjaal om, want hoewel de kerk verwarmd is blijft het een beetje fris.

De marketingmanager komt tijdens zijn lunchpauze 'even bijtanken en genieten van Rachmaninov.' ,,Dat is precies waarvoor we het doen", zegt pianiste Karin Kuijper die samen met Janine de Leeuw een stuk voor vier handen van de Russische componist speelde. ,,We willen de mensen tijdens hun lunchpauze een half uurtje verwennen met iets moois." Niet alle lunchpauzes lopen echter synchroon. Een aantal mensen komt later dan aanvangstijd 12.45 uur naar binnen. En sommigen moeten voor het einde om 13.15 uur weg. ,,Dat is niet erg", zegt Janine. ,,We hebben meer last van de vleugel die steenkoud was, dan van mensen die opstaan omdat ze aan het werk moeten."

Volledig scherm
© Privéfoto

Conservatorium
Dat de lunchconcerten zo laagdrempelig zijn, lijkt voor een groot deel het succes te bepalen. Een ander deel komt door de programmering.

,,Toegankelijke muziek voor een breed publiek", vat organist Geerten van de Wetering samen. ,,De meeste musici komen uit de regio. Soms zijn het talenten van het conservatorium, soms gelauwerde muzikanten die het fijn vinden om in een unieke zaal voor een vrij groot en dankbaar publiek een half uurtje te spelen."

Jos Haslinger, gepensioneerd rector van een Haagse middelbare school, zit in het bestuur dat de concerten organiseert. ,,We doen het al dertig jaar," zegt hij bescheiden. Iedere eerste en derde woensdag in de kerk, de andere woensdagen zijn de lunchpauzeconcerten aan de overkant van de Parkstraat bij de Raad van State.

Aan het einde van concert, na precies een halfuur, volgt een ovationeel applaus voor de twee pianistes. ,,Dat kan heel goed in deze kerk", weet mevrouw Eigeman. ,,In Leiden zou dat niet mogen."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

poll

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

  • Ja (82%)
  • Nee (14%)
  • Weet ik niet/geen mening (3%)
3454 stemmen