Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Joost Hoving

Bral: App & Gloed

ColumnHet startschot heeft geklonken voor de jaarlijkse vuurwerkshow op Scheef. Kleien met kruit op het hoogste niveau. Gisteren waren Nederland en Polen de landen die het als eerste verknalde, vanavond volgen China en Frankrijk. Zondag wordt groot spektakel verwacht van Noord-Korea, direct gevolgd door Amerika.

Het vuurwerkfestival gaat met z'n tijd mee en heeft nu een heuse app. Niet dat je daar veel mee kunt doen, behalve je Facebookvrienden uitleveren aan de database van de organisatie. Inloggen via Facebook, de grootste kliklijn die er bestaat, en je hebt er geen omkijken meer naar.

Via de app kun je ook stemmen op jouw favoriete vuurwerk, je vrienden op de boulevard zien opgloeien (als je ze tenminste verraden hebt via de app) en je fiets terugvinden met een speld, die je op een digitaal plattegrondje plant.

De app biedt, behalve het weggeven van je gegevens, vooral veel praktische info. Daarbij valt op dat burgemeester Krikke tot ons spreekt via de app met een persoonlijke boodschap: ,,We doen graag een beroep op de bezoekers van het festival om zelf ook alert te zijn en mee te werken aan mogelijke controles.''

Dus hou die Chinese rollen maar thuis. Vanavond is er genoeg Chinees vuurwerk te bewonderen en daarover kun je chatten in de app. Alsof iemand daar tijd voor heeft als-ie ze nek staat te verrekken bij al dat moois.

,,Blijf nog even hangen voor een drankje'', is het advies van de app. Blijkbaar heeft de Scheveningse horeca flink geklaagd en verlaten vuurwerkgekkies zodra het laatste kruit verschoten is massaal de badplaats.

Wie nog een versnapering wil nuttigen kan beter niet met het openbaar vervoer komen: na middernacht stopt de HTM met rijdend materieel.

Mijn advies: kom met de boot, dan kom je ook dichter bij de ponton die 275 meter uit de kust ligt en waarvandaan al die honderden kilo's voorgesorteerd kruit worden afgeschoten.

Dichter bij de hemel kun je niet komen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

poll

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

  • Ja (85%)
  • Nee (12%)
  • Weet ik niet/geen mening (3%)
1696 stemmen