Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Joost Hoving

Bral: Treiterpaleis

ColumnKent u de term 'voortschrijdend inzicht?' Dat je achteraf weet dat je vooraf had kunnen weten dat iets niet werkt? De gemeente Rijswijk is meester in het vergaren van voortschrijdende inzichten. We laten het pontje over de Vliet even liggen en concentreren ons op het oude, nieuwe, nieuwe, oude stadhuis van Rijswijk. Een bestuurlijke blunder van de buitencategorie.

Dat oude nieuwe stadhuis staat inmiddels sinds 2003 leeg. De gemeente Rijswijk besloot dat het toen niet langer voldeed aan de eisen van de tijd. Het moest mooier, grootser, protsiger en vooral: belangrijker. Rijswijk verdiende beter. Het statige pand aan de Generaal Spoorlaan werd verruild voor een zielloos kantoor bij winkelcentrum In de Boogaard, een complex dat tot 2023 werd gehuurd.

Ieder plan om iets anders te ontwikkelen in het voormalige stadhuis strandde op uitvoering, toestemming of politieke steekspelletjes. De grond die zo duur zou worden verkocht bleek onverkoopbaar. Geen projectontwikkelaar die er z'n handen aan wilde branden.

Het stadhuis is een steenpuist die al bijna vijftien jaar doorettert in de gemeentelijke organisatie.

Ten langen leste is nu besloten dat het lokale bestuur met de staart tussen de benen afdruipt naar het oude pand. Het is een soort Hotel California gebleken: 'you can check out any time you like, but you can never leave'. Dat hotel moet dan wel eerst verbouwd worden - want het moet nog steeds grootser, protsiger en belangrijker.

De verbouwingskosten werden in 2013 nog geraamd op 35 miljoen. Inmiddels zijn ze opgelopen tot 62 miljoen. Ik adviseer de gemeente om hun stadhuis er snel in te trekken, want met dit tempo is het straks onbetaalbaar om überhaupt nog terug te verhuizen. De huur in het andere pand moet voor miljoenen worden afgekocht - de term 'frictiekosten' is hiervoor in het leven geroepen.

Den Haag heeft misschien een IJspaleis - in Rijswijk hebben ze een Treiterpaleis. Tweeënzestig miljoen. Maar dan heb je ook wat. Het 'Huis van de Stad', zoals het gebouw wordt genoemd, zal meerdere functies krijgen. Een van die functies zou moeiteloos een Kenniscentrum 'Infantiel besturen' kunnen zijn.

In samenwerking met indebuurt Den Haag