Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Remco Zwinkels

'De sotoh van opa is bij iedereen favoriet'

Aan tafelElke donderdag is het feest in huize Harteloh-Surie. Na een lange werkdag kookt opa Rinus voor de hele familie.

Sotoh ajam (kip)
Voor 4 personen

Ingrediënten (voor de ‘soep’):

1 grote kippenbout
vingerkootje gember
1 tl ketoembarpoeder
halve tl sereh­poeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl koenjitpoeder
3 kemirinoten (fijngemaakt in vijzel)
3 djeroek poeroetblaadjes
7 runderbouillonblokjes
1 kippenbouillonblokje
prei, ui, spitskool, taugé (uit bamipakket zonder de wortels)
1 gekookte aardappel in stukjes
Voor de gebakken kip: 1 el assem
2 runderbouillonblokjes
1,5 pond kipfilet
sla/olijfolie

Bereiding: Kook kippenbout in 1,5 liter water. Als het kookt op kleinste pit 2,5 uur laten garen. Daarna kip eruit halen en van velletjes, vet en botjes ontdoen. De bouillon zeven in een andere pan en gebruikte pan schoon spoelen. Dan bouillon terug in gebruikte pan en voeg ‘schone’ kip toe. Maal kemirinoten en gember fijn in vijzel en voeg ook die toe. Kipfilet moet je minimaal halve dag van tevoren marineren. Snijd eerst kip in stukjes van 2 bij 3 centimeter. Kook 1/2 liter water en voeg twee bouillonblokjes en assem toe. Voeg kipfiletstukjes toe aan het vocht en laat het intrekken. Dep ze droog met keukenpapier en bak ze in olie tot ze donkerbruin zijn. Een uur voor het eten alle overige ingrediënten en groente in de soep terwijl deze op laagste pitje staat. Soep en kip opdienen met rijst. Besprenkel met vleugje citroensap, gesnipperde selderij, gebakken uitjes en taugé. Selamat makan!

'Aan tafel!" roept Lisanne Harteloh-Surie (30) richting zoon Mees (7), dochter Fie (4) en nichtje Lilou (3). Haar vader, Rinus Surie (63), staat in de keuken achter de pannen. ,,Ik heb echte sotoh - Indische soep - gemaakt", vertelt de Indo, terwijl hij wat zout toevoegt en voor de laatste keer met een lepeltje proeft. Lisanne: ,,Hè pap, volgens het recept doe je dat toch niet?" Rinus lacht: ,,Ik heb mijn dochter het recept gegeven, maar ik houd mezelf daar nooit zo strikt aan. Ik proef tussendoor steeds en voeg dan weer extra kruiden toe. Daardoor is de soep elke keer weer anders."

Een snufje zout meer of minder; voor zijn dochters, kleinkinderen en schoonzoons maakt het niet uit. ,,De sotoh van mijn vader is bij iedereen favoriet", zegt Lisanne. Dat Rinus in de keuken van zijn dochter en haar man staat te koken is geen uitzondering. ,,Elke donderdag", vertelt hij. ,,Overdag passen we op de kleinkinderen Mees en Fie van Lisanne en Lilou van Jessica, mijn andere dochter. Aan het eind van de dag, als iedereen uit zijn werk komt, zorg ik dat het eten klaar staat."

Vanavond zijn Jessica en Nick - de man van Lisanne - laat, maar opa schept de rijst, soep en kip vast op. ,,Het is fijn dat mijn ouders zo helpen", zegt Lisanne, terwijl ze over haar buik wrijft; ze is weer in verwachting. ,,Zeker nu er nog een derde kind aankomt. Aan het eind van onze werkdag hoeven we alleen maar aan te schuiven."

Volledig scherm
© Remco Zwinkels

Schuldig 
Toch voelt ze zich wel eens schuldig over het kokkerellen van haar vader. ,,Maar toen ik voorstelde op donderdag gewoon zelf voor eten te zorgen en dat mijn ouders weggaan op het moment dat wij thuiskomen, werd dat meteen weggewuifd. 'Wij moeten zelf toch ook eten', zegt mijn moeder dan. Omdat ze nu zelf middenin een verhuizing zitten, laat ik mijn ouders ook op andere dagen dan de donderdag hier eten. Zo heb ik toch het gevoel dat ik wat terugdoe." 

Maar 'de donderdag' blijft een bijzondere dag. ,,Aan het begin van de week appen Lisanne en ik al", vertelt Rinus. ,,'En pap: weet je al wat er donderdag op het menu staat', stuurt ze dan." Lisanne: ,,Ik vraag wel eens: wil je zus of zo maken. Of ik houd er op de andere dagen rekening mee, zodat we niet twee keer achter elkaar bloemkool of pasta eten." 
Want helaas, er staat niet elke donderdag Indisch op het menu. ,,Ze zouden wel willen, maar ik heb ook wel eens zin in wat anders", aldus Rinus. 

Gelukkig wordt elk gerecht dat hij bereidt gewaardeerd. ,,Stél dat hij die bloemkool maakt, dan vind ik het alsnog van hem lekkerder", glimlacht Lisanne. Ook de kinderen eten goed mee. ,,In het begin vond mijn zoontje Mees het vlees van mijn vader nog wel eens te pittig; 'heet, heet', zei hij dan, terwijl hij met zijn hand voor zijn mond wapperde. Maar nu weet hij niet beter."

In samenwerking met indebuurt Den Haag