Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Dave van Koppen ziet de documentaire als een ode en bedankje aan vader Peter. © Thierry Schut

'Een ode aan mijn vader'

FeyenoordHet was het eerbetoon en een bedankje dat Dave zijn vader Peter van Koppen wilde geven: de documentaire Feyenoord op 1, die gisteravond werd uitgezonden op NPO1.

Quote

Ik was met mijn vader bij de kam­pi­oens­wed­strijd in 1999 en de huldiging op de Coolsingel

Dave van Koppen
Volledig scherm
© Thierry Schut

Een mailtje naar de redactie van Powned volstond om de programmamakers ervan te overtuigen naar Naaldwijk te komen. Ze wilden Feyenoord-aanhangers volgen in de aanloop naar het kampioenschap en Dave zag een kans om zo zijn vader te bedanken voor de talloze keren dat zijn vader hem en zijn vrienden meenam naar de Kuip.

Helaas overleed Peter vrijdag op 62-jarige leeftijd, twee dagen voordat Feyenoord kampioen werd en drie dagen voor de uitzending van de documentaire.

Toch is voor Dave het cirkeltje wel rond. ,,Ik was met mijn vader bij de kampioenswedstrijd in 1999 en de huldiging op de Coolsingel", beschrijft Dave, zoals zo vaak uitgedost in een Feyenoordshirt. ,,In die tijd kocht hij nog wel eens losse kaartjes voor wedstrijden. Na 2002 nam ik een seizoenskaart met vrienden. Toen waren we een jaar of 17 en we zochten eigenlijk iemand die wilde rijden. Dus hebben we mijn vader overgehaald om ook een seizoenskaart te nemen. "

De Westlanders zaten in die jaren in vak X, maar dat was niks voor vader Peter. Er werd te veel gescholden om hem heen en hij zocht daarom liever een ander vak op, waar hij met collega's naar de wedstrijd kon kijken.

Quote

Op zijn zestigste verjaardag heb ik hem opnieuw een seizoenskaart gegeven

Dave van Koppen
Volledig scherm
Peter van Koppen links. Zoon Dave van Koppen rechts. © Thierry Schut

Feyenoord-auto
Toen Dave en zijn voetbalmaten hun rijbewijs haalden, hoefde vader Peter niet meer te rijden. Hij zegde zijn seizoenskaart op, maar nam er later wel weer een voor enkele jaren. ,,Op zijn zestigste verjaardag heb ik hem opnieuw een seizoenskaart gegeven. De sfeer was geweldig. Met z'n zevenenen reden we naar de Kuip in zijn auto, de Feyenoord-auto noemden we die. Elk jaar hielden we nog een barbecue hier in de tuin en dan kreeg hij de medaille voor de beste Feyenoord-chauffeur." Ook enkele fraaie Europese affiches lieten vader en zoon Van Koppen niet aan zich voorbij gaan. Lissabon, Rome en La Coruna werden de afgelopen jaren aangedaan, Manchester was in november vorig jaar de laatste Europese uitwedstrijd. ,,In Manchester voelde mijn vader al dat hij ziek was, maar hij zei nog niks. Hij wilde gewoon een mooi weekend hebben."

Uiteindelijk bleek het kanker te zijn, de ziekte waar hij juist zo fanatiek tegen streed door zich met hart en ziel in te zetten voor onder meer de Ride for the Roses en TeamWestland. ,,Mijn vader wilde sowieso helpen. De kerk, de voetbal, de voedselbank, Roparun: het maakte niet uit waarvoor, hij zette zich ervoorin. Zijn slogan was niet voor niets: wie goed doet, goed ontmoet."

Positief en strijdbaar als Peter was, ging hij dus vol goede moed het behandeltraject in. ,,Maar hij voelde dat het anders was dan de andere keren. Hij heeft twee keer eerder kanker gehad, maar dat was niet zo erg als het nu was." Half april werd duidelijk dat het niet lang meer zou duren. Toen vormden Peter en Dave al een van de verhaallijnen van de documentaire Feyenoord op 1.

Quote

De cirkel is voor mij toch rond, doordat Feyenoord nu toch kampioen is geworden

Dave van Koppen

Het hoogtepunt van die film had Excelsior-Feyenoord moeten zijn. Dave die met een boot vol Westlanders naar Rotterdam voer, waar zijn vader hem op zou wachten, om vervolgens samen naar de kampioenswedstrijd te gaan. Maar in de dagen daaraan voorafgaand kreeg Peter het zwaar. Zo zwaar dat Feyenoord hem niet veel meer interesseerde. Ook bezoek wilde hij niet meer ontvangen. Feyenoord verloor bovendien de wedstrijd en stelde de titel nog een week uit. Dat haalde Peter niet meer; vrijdagochtend overleed hij.

Emotie
De wedstrijd van afgelopen zondag werd daardoor extra beladen. Zo ervoeren familie en vrienden van Dave het althans.

Dave zelf is er een stuk nuchterder onder. ,,Ik koppelde het overlijden van mijn vader niet zo aan het kampioenschap, maar veel anderen deden dat wel. De emotie werd daardoor heel erg opgebouwd. Heel vak T zong op een gegeven moment: 'Die schaal, die is voor Peet'.''

Uiteindelijk hield Dave het aan het einde van de wedstrijd ook niet meer droog. ,,Niet eens echt vanwege het kampioenschap, maar dat hij die documentaire niet heeft kunnen zien. Natuurlijk had hij bij die wedstrijd moeten zijn, maar de cirkel is voor mij toch rond, doordat Feyenoord nu toch kampioen is geworden. En het is fantastisch dat hij de laatste maanden van zijn leven gevolgd is voor de televisie, dat we die beelden nu hebben."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

poll

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

  • Ja (82%)
  • Nee (14%)
  • Weet ik niet/geen mening (3%)
3454 stemmen