Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Barista Vyasa Koe serveert in café-restaurant Capriole in de Binckhorst. © Frank Jansen

Het industrieterrein is een bezoekje waard deze zomer

Steeds vaker vestigen creatieve jonge bedrijven en hippe horeca zich rond de Binckhorst, en dan met name in de Binckhaven. Zo zijn er de Kompaan Beer Bar, MaMa Kelly en Capriole Café. Stuk voor stuk etablissementen die in wereldsteden niet zouden misstaan. Verder zijn er onder meer nog restaurant Loïc en de CUP Espresso Bar aan de Regulusweg. 

De gemeente Den Haag is al langer bezig van de Binckhorst iets te maken en benaderde twee jaar geleden Rein Rambaldo van de Horecafabriek. Of hij interesse had om een horecazaak te beginnen in het Ketelhuis van de voormalige Caballero-fabriek. Wat niemand aandurfde, deed Rambaldo wel. Hij begon restaurant MaMa Kelly aan de Saturnusstraat. ,,Het is echt een geweldig pand, een krent uit de pap. Niemand durfde omdat er hier nog niks noemenswaardigs was. Wij hebben op deze toen nog ontoegankelijke locatie iets moois en succesvols neergezet.” 

Bier 

Sindsdien zit het gebied nog altijd in de lift. Naast creatieve ondernemers die zich vestigen in de voormalige Caballero-fabriek of de BINK36 komen er ook steeds meer horecagelegenheden bij die het geheel aantrekkelijker maken. Een daarvan is de Kompaan Beer Bar, van het succesvolle en gelijknamige Haagse biermerk. Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch openden hun proeflokaal in augustus 2015, ruim een jaar later was ook hun eigen brouwerij aan de Saturnusstraat een feit. 

Quote

Vroeger kwam hier nooit iemand. En nu is het gewoon een toffe plek

Pascal Ultee

,,Het proeflokaal is ideaal om mensen kennis te laten maken met ons product en de maker met de gebruiker te verbinden”, legt Van Ditmarsch uit. Momenteel zijn er 20 verschillende bieren op de tap, waarvan de helft uit eigen brouwerij. Dat is inclusief Bloedbroeder, dat onlangs is gekroond tot beste bier van Nederland. Bij het bier worden indien gewenst spareribs, pulled pork of andere lekkere snacks geserveerd. 

Ook Pascal Ultee heeft met zijn Capriole Café (gevestigd in een oude verffabriek aan de Fokkerkade) een stukje Binckhorst positief beïnvloed. ,,Vroeger kwam hier nooit iemand. En nu is het gewoon een toffe plek.” 

Maar er zijn nog wel verbeterpunten. Zo zou het openbaar vervoer volgens Van Ditmarsch stukken beter kunnen. ,,Want met de auto naar de kroeg is natuurlijk niet echt handig.” En Rambaldo en Ultee hopen dat de Binckhorst zijn identiteit kan behouden ,,Het moet wel een beetje rauw en stoer blijven.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

poll

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

  • Ja (85%)
  • Nee (12%)
  • Weet ik niet/geen mening (3%)
2192 stemmen