Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.Hofhouse: 1000 m2 horeca tussen ministeries

VideoEen van de grootste nieuwe horecazaken van Den Haag (1.000 m2) opent niet deze maand, maar begin juni de deuren. Hofhouse, ingeklemd tussen Turfmarkt en Schedeldoekshaven, is nog volop in verbouwing. De vertraging heeft bij uitbater ISS Facility Services de glimlach niet van het gezicht gekregen.

Volledig scherm
Wilbert Eekhof (grijs colbert) met naast hem Jop van de Graaf. Rechts van de mannen wordt gewerkt aan de hoofdbar van Hofhouse. © Daniella van Bergen

Hofhouse bevindt zich onderin het compleet verbouwde voormalige ministerie van VROM, naast Den Haag Centraal. Het opgepepte rijkskantoor is de nieuwe werkplek voor de ambtenaren van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu, het COA, de IND en de Dienst Terugkeer & Vertrek. Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor de verbouwing.

Zaagmachines
Bouwvakkers en installatietechnici lopen af en aan door de hoge ruimte, zo is door de metershoge ramen goed te zien. Eenmaal binnen is het geluid van boor- en zaagmachines te horen. Aan werkelijk ieder onderdeel wordt nog gewerkt. Maar Wilbert Eekhof van ISS Facility Services, een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfscatering, weet al precies wat waar gaat komen.

Hij wijst naar een bak, die is omgeven door een metalen constructie. ,,Een van de twee boombakken. Straks staan daar palmen in van negen meter hoog.'' Om de bakken heen komen banken en tafels. In het midden verrijst een fikse bar. De biertanks zijn al geplaatst, maar voor de rest is het voor mensen die over de Oranjebuitensingel lopen en naar binnen loeren nog even gissen wat die rechthoekige constructie moet gaan worden. Eekhof kan het al wel vertellen: het is een cocktailbar én wijnbar én (speciaal)biertoog.

Aardbol
Ter hoogte van de hoofdbar valt verder de ronde vorm op die uit het plafond 'buikt'. Deze architectonische aardbol vormt een verbinding met de internationale vergaderruimte die de rijksoverheid daarboven heeft laten inrichten. Het stukje globe zal, zo belooft Eekhof, fraai worden uitgelicht.

Verder zijn er nog drie grote clusters in de ruimte. Hier wordt met man en macht gewerkt aan de eetgelegenheden. Hofhouse krijgt namelijk zes 'foodunits': restaurants die verschillende keukens voeren. Ieder cluster heeft dus twee eetgelegenheden. Zo komt er een mediterraans restaurant, een Salsa Shop (Mexicaans), een Aziatische toko, een coffee & bakery-concept, een vestiging van hamburgerzaak Burgerz en SLA, een biologische saladebar.

Volledig scherm
Aan de restaurantunits is nog veel werk te verrichten. © Daniella van Bergen

In ieder geval de twee laatstgenoemde ondernemingen zijn ook al elders in de stad gevestigd. SLA-oprichter Jop van de Graaf opent in Hofhouse zijn tiende vestiging in Nederland. ,,We voegen hier een nieuw element toe aan ons bedrijf, want we komen in dit pand ook met ontbijt. De klant kan dat dan net als bij onze salades zelf samenstellen.''

,,De zes vaste partners hebben een huurovereenkomst voor vijf jaar'', weet Eekhof. ISS zelf heeft een huurcontract voor 25 jaar getekend.

Stalletjes
Tussen de drie grote clusters zijn twee kleinere 'stalletjes' te vinden. Hier komen pop-uprestaurants van bescheiden formaat. Deze twee zaakjes zullen 'seizoens- en trendgebonden' zijn en niet langer dan drie tot vier maanden blijven. Verder wordt er nog wat gebroed op een mini pop-up. Het oog lijkt daarbij te zijn gevallen op Lekkernijs. Zelfgemaakte groente- en fruitsmoothies veranderen binnen één minuut door het toevoegen van vloeibare stikstof (-196 graden Celsius) in een schepijsje.

Overal kan het eten aan een bar worden genuttigd, met zicht op de koks. Uiteraard zijn er ook zitjes voor mensen die het gebuffel in de keuken niet zo interessant of gezellig vinden. In Hofhouse zijn 350 zitplaatsen ingetekend. Buiten aan de Turfmarkt zijn straks rondom de enorme bomenbakken die daar al staan nog eens 150 tot 200 plekken te vinden. Al zal daar wel wat gedaan moeten worden aan de wind, die stevig om en rond de hoogbouw in dit deel van Den Haag kan waaien.

Schermen
Eekhof zegt bezig te zijn met de gemeente om schermen te mogen plaatsen op het terras. ,,Maar je hoeft niet te blijven plakken; alles wordt ook als meeneemmaaltijd aangeboden.'' De uitbater van Hofhouse gelooft namelijk sterk in takeaway. Dat komt door de omgeving: ministeries, appartemententorens (en dan komt er op het KJ-plein nog een gebouw met 350 woningen bij) en een druk ov-knooppunt.

Als in juni de klanten welkom zijn, volgen 'diverse openingsevenementen voor de verschillende doelgroepen'. Eekhof: ,,Een daarvan zal in een weekeinde zijn en is bedoeld voor gezinnen en mensen die komen winkelen in de binnenstad. Dan houden we een variant op het tv-programma MasterChef Junior. Kinderen koken dan in de foodunits gerechten samen met de koks van die restaurants.''

Volledig scherm
Zo moet het Hofhouse er over een paar weken uitzien. © Hofhouse Den Haag
Volledig scherm
© Hofhouse Den Haag

In samenwerking met indebuurt Den Haag

poll

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

  • Ja (85%)
  • Nee (12%)
  • Weet ik niet/geen mening (3%)
1732 stemmen