Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Sjaak Bral. © Joost Hoving

'Iets Voorburgs maken met iets Haags. Waar haal je het lef vandaan?'

Column'Wát heb je gegeten?' vraagt Ome Ed, terwijl ik in mijn bakkie pleur roer. 'Voorburgse bluf', herhaal ik. Ook de andere vaste bezoekers van koffiehuis de Koning beginnen zich te roeren.

'Dat bestaat helemaal niet', zegt Schele Joop. 'Ik ken alleen Haagse Bluf.' 'Toch is het een toetje', verzeker ik de mannen. 'En waar hebbie dat gegeten?' vraagt Leen Half Een. Ook hij is zichtbaar onaangenaam verrast door het bericht. Kom niet aan Den Haag, en zeker niet in een koffiehuis. 'In een restaurant in Voorburg. Villa la Ruche.' 

Ome Ed kijkt mij wazig aan. 'Villa de Rug. Wat is dat voor een rare naam voor je toko. Weet je zeker dat het een restaurant was en geen hoerentoeter?' 'Die heb je niet in Voorburg', verraadt Schele Joop zichzelf. 'Ik ken alleen Diane's Secret hier op de Laan van NOI. En Maison Monty in Rijswijk.' 'Ik verzeker de heren dat Villa la Ruche een prima restaurant is en niets anders', roep ik getergd. 'Alleen dat dessert vond ik vreemd.' 

'Ik vind dat je het niet kan maken, Voorburgse Bluf', houdt Ome Ed vol. 'Je kan het dus wél maken', zeg ik. 'En het was verrekte lekker. Bijna lekkerder dan Haagse Bluf, als ik eerlijk ben. Die bessensap valt me altijd zo zwaar op de maag na het eten.' 'Nog effe en heel Nederland maakt ze eigen versie', sputtert Ome Ed. 

'Dus ik heb de kok d'r bijgehaald', vervolg ik. 'Ene Marko, met een K.' Deze actie wordt door de heren met instemming ontvangen. De chef aan tafel roepen omdat er iets aan de hand is, daar scoor je blijkbaar punten mee. Al worden sommigen iets té enthousiast, zoals Schele Joop. 'Waar zit die vreetschuur? Dan gaan we daar eens langs met de knokkelclub.' 

'Ik vraag aan die Marko met een K wat er in Voorburgse Bluf zit.' 'Voorburgse Bluf', sputtert Ome Ed. 'Waar haal je het vandáán.' 'Zegt die brogum: panna cotta, da's een soort Italiaanse room, vermengd met karnemelk van de boer én... Haagse Hopjes.' Leen Half Een maakt een grommend geluid. 'Iets Voorburgs maken met iets Haags. Waar haal je het lef vandaan?' 'Nou, daar dus', zegt Joop. 'En je ken d'r van vinden wat je wil, da's wél bluf.'

Quote

Panna cotta, met karnemelk van de boer én Haagse Hopjes.

In samenwerking met indebuurt Den Haag