Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Verslaggever Malou Seijdel vaart langs horecazaken aan het water. © Daniella van Bergen

Mooie stad vanaf 't water

VaartochtDe Binckhorst heeft er een nieuw horecaconcept bij: Capriole Café. Bereikbaar per fiets of auto, maar ook met de boot. AD meerde er aan én voer langs andere horecazaakjes aan het water.

Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Fietsen door Den Haag doe ik dagelijks, zo niet begeef ik mij te voet of per tram door de stad. Via de Haagse straten weet ik winkels, restaurants en favoriete cafés gemakkelijk te vinden. Vanaf het water echter ben ik minder bekend met de stad. Een boottocht door de grachten moet daar verandering in brengen.

Met fotografe Daniella van Bergen ga ik deze zonnige donderdag het water op. Aan de Boomsluiterskade wacht Ronald Maaks van Kano Haagland ons op. Al jaren verhuurt hij motorbootjes, die hij ook ter beschikking stelt aan festivals en bedrijven in Den Haag. Particulieren kunnen er voor 30 euro per drie uur eentje huren. Maaks helpt ons de boot op. We maken het ons gemakkelijk en na enkele instructies start ik de motor. Een kind kan de was doen!

Via de Pletterijkade varen we onder het Rijswijkseplein door naar de Van Maanenkade. Ons plan is om via de Trekvaart naar het nieuwe Capriole Café in de Binckhorst te varen, om daar aan te meren voor een lunch. Onderweg gluren binnen bij de woonboten aan de Bontekoekade. Ik verbaas mij er bovendien over hoe rustig het is op het water. Ondanks het mooie weer komen we amper andere boten tegen.

Volledig scherm
Aan de Fokkerkade ligt het hippe Capriole Café. © Daniella van Bergen

Kobus
Ter hoogte van de Trekweg valt ons oog op paviljoen Kobus. Het is koffietijd, en dus leggen aan bij de steiger. Kobus - een lunchroom en cateringbedrijf - wordt sinds april gerund door Leo van Ruyven, die onze cappuccino's komt brengen. ,,Drankjes en broodjes kunnen op het terras genuttigd worden, maar wie met de boot komt kan ze meenemen voor onderweg", vertelt hij, waarna hij een peddel tevoorschijn tovert. Aan het uiteinde zitten vijf gaten. ,,Koffie in kartonnen bekers reik ik hiermee aan, zodat men niet hoeft aan te meren."

Nu nog is Kobus de enige horecavoorziening aan de Trekweg, als het aan Van Ruyven ligt komt daar snel verandering in. ,,De Binckhorst, even verderop, wordt al hipper en hipper, maar ook dit deel van Den Haag kan nog wel eens heel bruisend worden", meent hij. ,,Een boulevard, loop- en fietsbruggen van oost naar west en wateractiviteiten kunnen daar voor zorgen. A la Amsterdam Oost."

We vervolgen onze waterreis naar de Fokkerkade. Broer en zus Pascal en Joyce Ultee openden twee dagen geleden Capriole Café. Het ligt direct aan de nieuwe Fokkerhaven met tientallen ligplekken voor boten.

We leggen de boot stil en betreden het terras, dat al flink drukbezocht is. ,,We hebben een tijd gezocht naar een bijzondere plek om onze liefde voor koffie te delen," vertelt Pascal, terwijl hij de kaart aanreikt. Tientallen soorten koffie staan er op, maar ook ontbijt, lunchgerechten en diners. ,,Ons hart ging sneller kloppen toen we hier in de Binckhorst een verlaten fabriekje vonden. Een jaar lang hebben we getekend, gepland, geproefd en gebouwd. Het resultaat - een koffiebranderij mét restaurant - mag er zijn, al zeg ik het zelf."

Volledig scherm
Wie een patatje bestelt op de Noordwal, hoeft de boot niet uit. © Daniella van Bergen
Volledig scherm
Exterieur van café Capriole © Daniella van Bergen

Gezwaaid
De Leche y Leche en Espresso Amareno van top-barista Giancarlo Matarazzi én een lunch van kok Diego Buik smaken heerlijk. Na de lunch varen we door, richting de binnenstad. Vanaf de kades en de terrasboten aan de Bierkade wordt enthousiast naar ons gezwaaid. Onze laatste stop maken we bij snackbar Tante Saf aan de Noordwal. Voor een patatje hoeven we ons bootje niet uit: we drukken op de bel onderaan de kade, waarna eigenaar Pema Zang Jitsang verschijnt. Onze bestelling takelt hij een paar minuten later in een kratje naar beneden. ,,Handig he?" glundert hij. Dat is het zeker.

Mét onze frietjes keren we voldaan terug naar de Boomsluiterskade. Den Haag, mooie stad vanaf het water.

Volledig scherm
Nog even zwaaien. © Daniella van Bergen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

poll

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

Moet schoolzwemmen terugkomen in Den Haag?

  • Ja (85%)
  • Nee (12%)
  • Weet ik niet/geen mening (3%)
2192 stemmen