Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Itai Cohn (midden) op bezoek bij een Surinaams eethuisje op de Hoefkade, dat wordt gerund door een gezin. © Frank Jansen

Promotor Schilderswijk: 'Het is geen enge buurt'

InterviewMorgen is het Schilderswijk Festival. Voor 'promotor' Itai Cohn weer een mooie gelegenheid om de buurt positief in beeld te  brengen. ,,Deze wijk verbroedert."

Quote

De politiek en de media gebruikten de wijk vaak om hun eigen boodschap uit te dragen

Itai Cohn

De burgemeester van Den Haag die in de Schilderswijk komt wonen, dat zou wat zijn, stelt bewoner Itai Cohn. Heel raar is die gedachte ook weer niet, want Pauline Krikke heeft in Arnhem een huis in een vergelijkbare wijk. ,,Ik denk dat we wel een mooi plekje voor haar kunnen vinden", zegt Cohn.

Hij was 'een groot fan' van de vorige burgemeester, Van Aartsen. ,,Hij liet zijn gezicht regelmatig in de Schilderswijk zien. Kwam vaak op de fiets. Hij gaf de mensen vertrouwen." Cohn had al een ontmoeting met opvolgster Krikke. Zijn eerste indruk? ,,Ze toont veel interesse, luistert goed."

'Bewonerstours'
Cohn (44) is een actief promotor van de Schilderswijk. Al ruim twee jaar verzorgt hij 'bewonerstours', waarbij mensen van buitenaf kennis maken met de wijk. Cohn constateert dat er een positiever beeld over dit deel van Den Haag aan het ontstaan is.

Hij zegt zijn ogen niet te sluiten voor de problemen die er in de wijk zijn. ,,Maar ik miste de nuance. De politiek en de media gebruikten de wijk vaak om hun eigen boodschap uit te dragen. En nog steeds zitten ze er bovenop. Er hoeft maar weer iets te gebeuren."

,,Het is geen enge, gevaarlijke wijk. Het is eerder hét voorbeeld van een plek waar mensen van 120 nationaliteiten over het algemeen op vredige wijze met elkaar samenleven. Deze wijk verbroedert. Hier op straat zeggen de mensen je gedag, maken in de supermarkt een praatje met je."
,,De Schilderswijk kan echt als voorbeeld dienen. In vergelijking met zulke wijken in Parijs en Brussel zijn we lichtjaren verder. Daar kunnen we trots op zijn."

Quote

Waarom kunnen ze niet één keer in de week hun broodje niet in de buurt van het stadhuis, maar in de Schilderswijk eten?

Itai Cohn

Beeldend kunstenaar
Opmerkelijk genoeg komt de man die zich opwerpt voor de wijk, niet uit een groepering waar je dat misschien het meeste van zou verwachten. Hij is geen oorspronkelijke, blanke bewoner of Turk of Marokkaan. Cohn, een beeldend kunstenaar, is van joodse afkomst. Hij kwam zeventien jaar geleden in de wijk wonen.

Inmiddels is hij een bekende Schilderswijker. Zelf noemt Cohn zich liever een 'zichtbare' bewoner. Hij trad voor het eerst op de voorgrond, toen hij op 14 augustus 2014 het woord nam tijdens een spoeddebat over de Schilderswijk. Aanleiding waren ongeregeldheden tijdens demonstraties. Cohn pleitte onder meer voor een soort Marshallplan om werkgelegenheid te creëren voor de jeugd uit de wijk.

Geen doorbraak
Bijna drie jaar later zijn de problemen nog hetzelfde, constateert Cohn. ,,Er is nog steeds geen doorbraak. Er lopen veel jongeren van de derde generatie rond die alles volgens het boekje hebben gedaan, maar niet aan het werk komen."

Cohn heeft zijn hoop vooral gevestigd op de lokale politici. ,,Zij moeten de dialoog aangaan, maar ik zie ze hier te weinig. Waarom kunnen ze niet één keer in de week hun broodje niet in de buurt van het stadhuis, maar in de Schilderswijk eten? Daar lijkt me niets ingewikkelds aan."

Ja, en als de burgemeester dan ook nog in de wijk zou komen wonen. Cohn vertelt het verhaal van een vrouw uit een 'deftige groep', die ter gelegenheid van een verjaardag een bewonerstour maakte. ,,Ik kwam haar laatst tegen. Ze gaat naar de Schilderswijk verhuizen, heeft hier een huis gekocht. Dat vond ik echt een ontroerend moment."

In samenwerking met indebuurt Den Haag