Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Wijnboeren en buurtbewoners laten zich niet onbetuigd bij het proeven van de Haagse Heerlijkheid. © Daniella van Bergen

'Wijn die je naar binnen kunt uitspugen'

Nu ADO behouden is gebleven voor de eredivisie zou het mooi zijn als de spelers dat volgend jaar eens niet met een bierdouche vieren, maar met een beschaafd flesje Haagse wijn...

Quote

Mijn opa uit Portugal heeft mij elke dag uitgelachen toen ik hier met wijn ging experimenteren.

Cila d'Oliveira

Bovenstaande verzuchting deed de bekende wijnkenner Harold Hamersma onlangs bij de presentatie van alweer de tweede oogst 'Haagse Heerlijkheid'. Wijn, echte wijn, van Haagse bodem.

Het gros van de ruim 30 plaatselijke gelegenheidswijnboeren knikte instemmend als Hamersma constateert dat we hier, bij de volkstuintjes aan het Hildebrandplein, 'gewoon lekker bezig zijn met elkaar'. Want, voegt hij er met een knipoog aan toe: ,,Eigen druiven eerst!''

Nadat het eerste dozijn van bij elkaar opgeteld zo'n 350 flessen heerlijkheid door de aanwezigen soldaat is gemaakt, durft Hamersma er als connaisseur wel zijn voorzichtige goedkeuring over uit te spreken. ,,Dit zijn zoals ik het noem wijnen die je naar binnen toe kunt uitspugen.''

Doorslikken
Voor de slechte verstaander voegt Hamersma eraan toe dat je die dus met een gerust hart kunt doorslikken.

,,En dat is een prestatie van formaat'', vindt hij, ,,want de grond hier is natuurlijk best arm. Je kunt in de Haagse binnenstad niet met de nobele druivensoorten aan de gang gaan waarmee boeren in Dordogne goede sier maken.''

Tycho Vermeulen hoort het glimlachend aan. Hij was het immers die twee jaar geleden op het ludieke idee kwam om op een veldje met uitzicht op galerijflats in Moerwijk met wijnranken aan de gang te gaan. De man die in het dagelijks leven aan de Wageningen Universiteit zijn brood verdient, bleef destijds bescheiden en predikte vooral geduld. Pas naarmate de planten ouder werden, zei hij, zouden ze rijpere, beter drinkbare wijn afdragen.

Dat is gelukt, zij het dat het niet vanzelf ging. Vermeulen vertelt bij een overigens smakelijke witte Johanieter over schimmels, die de boel dreigden te bederven. En een overvloedige regenval in het voorseizoen, waardoor een deel van de oogst letterlijk in het water dreigde te vallen. Onder andere door toevoeging van kalk aan de witte en tannine aan de rode wijn bleef de schade binnen de perken.

Volledig scherm
Proeven is spugen. © Daniella van Bergen

Lissabon
De suggestie dat het boeren met wijn zo te zien hier in Den Haag vooral een mannenzaak is, tikt hij zijn buurvrouw op de schouder. Cila d'Oliveira is de naam, Haagse van Portugese afkomst. Haar opa had ter hoogte van Lissabon al een wijngaard en later haar vader ook, voordat hij zijn gezin meetroonde naar Nederland.

,,Helaas is hij nu even terug naar Portugal, want ik had hem graag het resultaat laten proeven. Hij heeft mij het afgelopen jaar elke dag uitgelachen, zo belachelijk vond hij het idee om hier serieus met wijn te gaan experimenteren.''

Gepassioneerd vertelt ze over de procesgang. Van de eerste blaadjes tot de uiteindelijk rijpe druiven. ,,Het worden toch je kindjes. Als ze maar gezond opgroeien, dat is het enige wat op een gegeven moment telt.''

De grootste plaag onderweg hebben we trouwens nog niet genoemd. Vermeulen opnieuw: ,,Wij waren bang dat mogelijk de druiven kort voor de oogst gepikt zouden worden, maar dat is niet gebeurd. Tot mijn verbazing waren ineens wel alle bladeren van de wijnranken verdwenen. Daar bleek de Turkse gemeenschap achter te zitten. Rondom de ramadan hadden Turkse vrouwen blad geplukt, waarin ze gerechten van rijst en gehakt rollen.''

Hij dacht: nu kan ik heel boos worden, maar ik kan er ook mee aan de gang gaan. Vermeulen koos voor het laatste: ,,We hebben elkaar ontmoet, ze hebben voor ons gekookt en aan het einde van ons bezoek hebben de vrouwen beloofd dat ze bij de oogst van volgend jaar wachten met bladeren plukken totdat de druiven het ook zonder blad goed redden.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag