Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

De beste Lego-game in tijden

GamesLEGO City Undercover is de beste Lego-game in tijden. En dat terwijl deze 'GTA voor kids' stiekem al vier jaar oud is.

LEGO maakt al sinds jaar en dag blokjesversies van populaire filmfranchises, van Star Wars tot Harry Potter en van hobbits van Lord of the Rings tot de superhelden van Marvel. De meeste van die bewerkingen, die het midden houden tussen parodie en hommage, zijn niet erg innovatief of uitdagend, maar eigenlijk altijd vermakelijk. De ironie wil dat aan de beste van de LEGO-titels geen Hollywood-deal ten grondslag ligt. Met de populaire LEGO City-bouwpakketten als fundament komen ze volledig uit eigen stal. 

Nou ja, dát en de even open als gewelddadige wereld van de Grand Theft Auto-games, want die vormden overduidelijk de inspiratiebron voor LEGO City Undercover

Volledig scherm
De LEGO-game zit vol knipogen naar filmklassiekers. © Lego

Humor

De humoristische LEGO-touch verandert die sadistische poel van geweld in een kindvriendelijke speeltuin voor jong én oud. Een schurk moet de bak in omdat hij driehonderd snelheidsboetes heeft openstaan, en held Chase McCain ramt per ongeluk een tegenligger, waarna hij bij wijze van excuus roept: 'Ik laat mijn verzekering contact met je opnemen’. Voor meespelende en -kijkende ouders of grootouders zitten er gastoptredens van Dirty Harry en Starsky & Hutch in en knipogen naar filmklassiekers als Jaws, Goodfellas en The Shawshank Redemption.

Als we vreemde eendjes zoals het Skylanders-achtige Dimensions en de onlangs uitgebrachte Minecraft-kloon die Lego Worlds heet even buiten beschouwing laten, is LEGO City Undercover de meest uitgebreide titel qua inhoud en aantal uren spelplezier. Het biedt een compacte open wereld, maar verdwalen zit er niet bij omdat het spel zelf door afwisselende hoofdstukken de rode draad en vooral de vaart in het verhaal houdt.

Aantrekkelijk

Met enkel het verhaal ben je van begin tot eind zo'n twintig uur zoet. Maar omdat je spelenderwijs nieuwe voertuigen en outfits voor Chase verdient (zoals astronaut, boer of brandweerman) is het aantrekkelijk om uitgespeelde levels nóg een keer vanaf het begin te spelen. 

Want alleen dan zijn alle verstopte uitdagingen en items te verzamelen. Met een boerenoverall aan en een kip in zijn handen kan Chase bijvoorbeeld een lange glijvlucht maken, als gemaskerde boef kraakt hij kluizen en met een mijnwerkershelm op kan hij met pikhouweel en dynamiet de zaak slopen.

Volledig scherm
Met LEGO City Undercover ben je minstens twintig uur zoet. © Lego

Afgestoft

Net als de plastic bouwsteentjes heeft LEGO City Undercover iets tijdloos. Dat is maar goed ook, want het spel dateert eigenlijk al van 2013, toen het als exclusieve titel op de Wii U debuteerde. Als je goed kijkt, zie je Chase in het spel soms een tablet in zijn hand houden dat als twee druppels op een Wii U-gamepad lijkt. De dramatische verkoopcijfers van de Wii U betekenen dat maar een zeer select gezelschap de kans heeft gehad deze geestige game te spelen. 

Daar brengt deze afgestofte versie, die uitkomt voor de nieuwe Nintendo Switch en in een moeite door ook voor de PlayStation 4, Xbox One en PC, verandering in.

Dat is ook praktisch de énige verandering die de titel in vier jaar doormaakte. Behalve de welkome toevoeging van een splitscreen-optie zodat je het spel met zijn tweetjes kunt spelen, is er verder nagenoeg niets nieuws onder de zon. Geen ramp, want dat mogen de ontwikkelaars bewaren voor een vervolg.

Volledig scherm
Het spel dateert eigenlijk al van 2013. © Lego