Een meisje bekijkt haar berichtjes.
Volledig scherm
Een meisje bekijkt haar berichtjes. © anp

Een ode aan de sms in vier bedrijven

Vandaag bestaat de sms, oftewel short message service, precies twintig jaar. Het berichtje van maximaal 160 tekens lang is inmiddels niet meer weg te denken uit ons sociale leven: levenslijn voor pubers, flirtmechanisme bij uitstek voor geliefden, en zelfs het verbreken van de relatie kan prima in 160 karakters. Daarom vandaag een ode aan de sms in vier bedrijven: van de vooruitziende blik tot de autocorrectie.

De vooruitziende blik: 'Telelover'
Toen Kees van Kooten en Wim de Bie begin jaren negentig een sketch maakten over de 'telelover', sms'te nog niemand. Toch leek het apparaat verdacht veel op wat wij nu miljarden keren per jaar doen. Voor maar 76 cent per letter, per keer, en met een maximum van 14 letters, konden smachtende geliefden elkaar amoureuze berichtjes sturen als ze toevallig van elkaar waren gescheiden. 'Een moderne postiljon d'amour', aldus het typetje van Kees van Kooten.

De hulpsites
Ook al bestaat de sms al twintig jaar, het onder woorden brengen van gevoelens in 160 tekens blijft lastig. Voor de worstelende verliefden bestaan er gelukkig sites met tips over hoe je smsjes moet opstellen, zoals SMSjeschatje.nl en lovelysms.com. Volgens SMSjeschatje moet je je geliefde berichtjes sturen als: '..als je hart een gevangenis was, wou ik levenslang'. Wat volgens de site dan weer echt niet kan: 'als je patat was had ik je afgelikt'.

De liedjes
Sommige artiesten uiten hun liefde voor de sms op muzikale wijze. Van après-skilied en fout dansnummer tot Kinderen voor Kinderen, ze mogen dan wel verschillen van genre, ze delen één passie.

De autocorrectie
Met de komst van de sms, kwam ook 'autocorrect'. Typte je 'kus' in, dan veranderde je telefoon het automatisch naar 'jus'. Dit kan tot ergernis leiden, maar ook tot onbedoeld hilarische situaties.

De site damnyouautocorrect verzamelt al jaren praktijkvoorbeelden: de Amerikaanse Joanne sms'te haar vriendin Brit hoe ze naar haar erectie stond te kijken. Maar ze bedoelde: reflectie.

  1. Facebook ziet meer door de vingers

    Facebook ziet meer door de vingers

    Facebook gaat minder streng controleren wat gebruikers plaatsen, 'ook als dat in strijd met onze regels zou zijn'. Dat heeft de netwerksite vrijdag bekendgemaakt. Facebook wil in de komende tijd uitzoeken wat de beste manier is om dat te doen. ,,Onze intentie is om meer beelden en verhalen toe te staan zonder dat ze veiligheidsrisico's vormen en zonder dat kinderen en anderen schokkende beelden te zien krijgen als ze dat niet willen'', aldus Facebook.