Volledig scherm
© Pixabay / Emojipedia, bewerking: AD

Roodharigen en een droevige drol: de nieuwe emoji op je mobiel

Een droevige drol en een mannetje met een cape staan op de lijst om volgend jaar toegevoegd te worden aan de emoji op je telefoon. En goed nieuws voor roodharigen: er komt ook een mogelijkheid om roodharige emoji's te plaatsen. Dat maakte Unicode, de organisatie die beslist welke tekens aan de standaard worden toegevoegd, deze week bekend.

,,Roodharigen zijn een veelgevraagde toevoeging", vertelde Emojipedia-oprichter Jeremy Burge aan Today. In zijn voorstel kan er naast rood haar ook gekozen worden voor grijs haar, krullend haar of een kaal hoofd. De uiteindelijke beslissing over welke emoji de eindstreep halen valt begin volgend jaar. Doorgaans worden de meeste formele voorstellen uiteindelijk wel doorgevoerd.

Teddyberen en capes

Er moet ook nog gekeken worden wélke emoji dan gebruik kunnen maken van de verschillende nieuwe haarstijlen. Naast een serie haarkleuren liggen er meer voorstellen op tafel. Op de lijst staan bijvoorbeeld een lachende en een streng kijkend poppetje 'met cape', teddyberen en papegaaien. Ook het blauw-witte amulet, de Nazar, staat op de lijst van Unicode. 

Naast de haarkleuren is de meest opmerkelijke toevoeging misschien wel de keuze voor het toevoegen van een extra drol-emoji. Naast de bekende 'lachende drol' komt er, als het aan de initiatiefnemers ligt, ook een 'fronsende' versie die nogal droevig kijkt.

Er zijn inmiddels 2.666 emoji vastgelegd in de Unicode standaard. Doordat er een precieze standaard is vastgelegd, kan iedereen dezelfde symbolen gebruiken. Met deze toevoegingen zou iedereen volgend jaar dus snel gebruik moeten kunnen maken van fronsende drollen en roodharige emoji. Vorige maand stonden emoji nog speciaal in de belangstelling tijdens Wereld Emoji-dag.