Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Hoop

ColumnBij De Hoop ruil je de ene verslaving in voor de andere.’ Nee, dat zijn niet mijn woorden, maar wél die van mensen uit de verslavingszorg, die ik in de loop der jaren over hun vakgebied en over de behandelmethode van deze evangelische hulpverleningsinstelling gesproken heb.

Volledig scherm
Kees Thies. AD De Dordtenaar. FOTO MARCO DE SWART © Marco de Swart

Daar zal ongetwijfeld wel iets van jalousie de métier of misschien wel enige beroepsblindheid voor de eigen methode in doorklinken, want er zijn nu eenmaal veel visies op verslavingszorg... Volgens mij zijn er meer wegen die naar Rome leiden, maar zullen er ook altijd Rome-gangers zijn die daar nooit aankomen.

Zelf denk ik overigens helemaal niet zo negatief over de methode De Hoop. Als ik puur naar de feiten kijk, kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat de aanpak van deze instelling al decennialang zijn vruchten afwerpt. Ik ken persoonlijk mensen die na een verblijf in Het Dorp (aan de Provincialeweg), alweer jaren steady en vrij van verslaving door het leven gaan en het gros van die mensen gaat écht niet gebukt onder de een of andere vorm van godsdienstwaanzin.

,,Er werd tijdens mijn behandeling wel degelijk over de kracht van het geloof gesproken, maar ik heb me daar nooit tot wat dan ook verplicht gevoeld. Laten we zeggen dat het aanbod er lag, maar daar hoefde je zeker geen gebruik van te maken’’, zo vertelde mij een voormalig verslaafde, die ik ooit over dit onderwerp interviewde. Los van mijn persoonlijke (positieve) visie op De Hoop zal ik geen traan laten over het voornemen van deze instelling om haar bezittingen op de Spuiweg van de hand te doen. Waarom? Omdat ik vind dat de ‘verHOOPing’ van de Spuiweg de herontwikkeling van deze belangrijke toegangsweg naar de binnenstad al jaren in de weg staat.

Dat klinkt wellicht wat tegenstrijdig omdat De Hoop, júist door daar in het verleden veel panden aan te kopen, een verdere verloedering van deze, ooit zo gerenommeerde woon/winkelstraat, heeft weten te voorkomen. Of de Spuiweg op een dag weer de statuur krijgt die het eens had, kunnen we alleen maar hopen. God only knows, zeg maar.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht