Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.Stadsbrouwerij oogst veel lof

VideoWim van der Linden, voorzitter van Stadsbrouwerij Dordrecht schenkt de eerste glazen jubileumbier aan bewoners en prominenten van Dordrecht. Dit allemaal voor het goede doel.

Volledig scherm
Wim van der Linden, Herman Marres en Theo Tiebosch. © Cees Schilthuizen

Het is zondagmiddag en het jaarlijkse evenement Dordrecht Pakt Uit is in volle gang met tal van festiviteiten verspreid over de binnenstad. Als op een steenworp afstand hiervan een heus bierfestival van start gaat, ontsnappen wij via de Wijnstraat aan de drukte.

Het is namelijk feest bij Stadsbrouwerij Dordrecht. Het 10-jarig jubileum wordt gevierd met een speciaal gebrouwen biertje, de Ovis Lustra en de opbrengst van vandaag gaat naar een goed doel: KiKa.

Op het Buddingh'plein hebben de bierliefhebbers zich verzameld om het jubileumbier van de Dordtse brouwerij te proeven.

Volledig scherm
Wethouder Rinette Reynvaan drinkt bier. © Cees Schilthuizen

Vol lof
Wim van der Linden, voorzitter van de Stadsbrouwerij, heet iedereen van harte welkom en schenkt wethouder Rinette Reynvaan de eerste Ovis Lustra. De wethouder is vol lof over dit initiatief. Ze neemt een slok onder het toeziend oog van de gasten. ,,Mijn laatste biertje is dan wel 30 jaar geleden, maar misschien ga ik er wel weer voor, zegt ze lachend. ,,Het smaakt heerlijk."

Initiatiefnemer van de stadsbrouwerij, Herman Marres, meesterbrouwer en zelfs ooit Nederlands kampioen bierbrouwen, neemt ook een kijkje. Hij is erg trots op het huidige bestuur en heel benieuwd naar het jubileumbier. Heel veel bestuursleden die vanaf het begin betrokken waren bij de stichting zijn van de partij. Zo ook oud-voorzitter Theo Tiebosch. Onlangs droeg hij het stokje over aan Wim van der Linden, maar na tien jaar voorzitterschap zou hij een boek kunnen schrijven over alle ups en downs van de brouwerij. ,,Het was hard werken en het is echt niet altijd vanzelf gegaan."

Volledig scherm
Han van Gorkom is trots op zijn leerlingen. © Cees Schilthuizen

Trots
Team Bubbels is vooral erg benieuwd naar het jubileumbier. Han van Gorkom, directeur onderwijs van het Da Vinci-college moet natuurlijk ook proeven. ,,Hij smaakt echt goed, ambachtelijk, dit is wel wat anders dan een gewoon biertje. Ik ben heel trots op mijn studenten die hier bier brouwen.'' De trotse directeur voegt toe dat zelfs het logo en de flesjes worden ontworpen door studenten.

Dan is het tijd om de kenners aan het woord te laten. Jos Danielse en Nico Breur schenken vandaag de biertjes en weten alles over de Ovis Lustra. ,,Bijzonder is, dat dit bovengistend bier is in de Belgische stijl." Iedereen geniet van de Ovis Lustra, die vandaag voor een euro verkrijgbaar is. We zien dat een aantal liefhebbers zelfs een voorraadje inslaan om ook thuis te kunnen genieten van dit echt Dordtse biertje.

Ook Rinette Reynvaan is voornemens een pakketje mee te nemen. Nee, niet voor haarzelf maar om weg te geven. Want zelf drinkt zij nog steeds liever water.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

De Dordtse Pasar Malam moet kunnen uitbreiden, ook als dat ten koste gaat van de weekmarkt

De Dordtse Pasar Malam moet kunnen uitbreiden, ook als dat ten koste gaat van de weekmarkt

  • Eens (63%)
  • Oneens (31%)
  • Weet niet (6%)
1387 stemmen