Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Marco de Swart

Stop Chemours

ColumnWat u verder ook hoort of leest, dit zijn de feiten: Chemours mag jaarlijks 6.400 kilo afvalwater met de stof GenX in de rivier de Merwede lozen.

Quote

Dit moeten we
met z'n allen
niet accepteren

Kees Thies

Jawel... dat mag, want daar heeft het bedrijf de benodigde vergunningen voor. En waar komt dat water terecht? Ook dát weten we nu zeker, want de stukken, die dankzij intensief speurwerk van de AD-journalisten Ingrid de Groot en Peter Groenendijk, boven water (sorry voor de woordspeling) gekomen zijn, laten geen enkele ruimte voor twijfel: er zit GenX in ons leidingwater.

Tot zover de feiten... nu mijn mening: dit moeten we met z'n allen niet accepteren, want GenX, dat weten we inmiddels wel, is nou niet bepaald Fristi.

Dat er nog geen alleszeggende onderzoeksresultaten op tafel liggen over de schadelijke gevolgen van dit stofje in het drinkwater, dóet er helemaal niet toe. Alleen al het feit dat toxicologen GenX als gevaarlijk bestempelen en alleen al het feit dat er nu onzekerheid ontstaan is over de betrouwbaarheid van wat er uit uw en mijn waterkraan komt, moet voldoende zijn om ogenblikkelijk en héél hard op de rem te trappen.

En dat Chemours hier financieel onder lijdt, dat er wellicht banen op de tocht komen te staan of dat het bedrijf hier uiteindelijk misschien zelfs aan kapot zou kunnen gaan, doet er op dit moment óók even niet toe. The needs of the many outweigh the needs of the few, om maar eens een welbekende ruimtereiziger met punt-oren te citeren.

En dus is deze column een oproep aan de gemeente, tegen wie ik wil zeggen: pak je verantwoordelijkheid en dwing Chemours met onmiddellijke ingang te stoppen met het productieproces. Dat is juridisch namelijk mogelijk. Als gemeente kun je, onder het motto 'bij twijfel niet inhalen' het hele radarwerk direct stilleggen. Niet marchanderen dus, niet wachten op uitkomsten van eventuele juridische procedures, niet bang zijn voor eventuele claims van Chemours, niet aansturen op een geleidelijke terugdringing van de hoeveelheid GenX die, in afwachting van onderzoeksresultaten, wél geloosd mag worden en ook niet wachten op eventuele beslissingen vanuit Rijk of provincie.
Stop Chemours. Nu.

Exclusief

Het beste van het AD

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Ik maak me zorgen om de uitstoot van GenX dus ik drink geen water meer uit de kraan

  • Eens (52%)
  • Oneens (8%)
  • Ik maak me wel zorgen, maar drink gewoon kraanwater (40%)
7463 stemmen