Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Ingrid de Groot en Peter Groenendijk. © Phil Nijhuis

Winnen De Tegel is kroon op het werk voor AD-journalisten

InterviewDe kroon op hun werk. Dat is De Tegel voor AD-verslaggevers Ingrid de Groot en Peter Groenendijk. Ze kregen de belangrijkste journalistieke prijs voor hun verhalen over Dupont en Chemours.

Quote

Zo erg zal het toch niet zijn? vroeg ik me geregeld af

Peter Groenendijk

Vanaf een balkon klinken enkele luide oerkreten. Aanwezigen kijken enigszins verschrikt achterom. Turner Yuri van Gelder heeft dinsdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag net bekendgemaakt dat AD-journalisten Ingrid de Groot (48) en Peter Groenendijk (40) De Tegel hebben gewonnen, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Ineke van Genderen en haar man Jan zitten nog vol emotie en laten dat merken ook.

Het Dordtse echtpaar werd het gezicht van het omvangrijke, soms moeilijk te bevatten Dupont/Chemours-dossier. De Groot: ,,We hebben niet alleen van de krant het vertrouwen gekregen, maar ook van gedupeerden Jan en Ineke. Het vertrouwen om naar buiten te treden, uit de anonimiteit.”

Groenendijk: ,,Zij hadden het lef om als eerste hun bloed af te staan. Dat is uiteindelijk wel waar het om gaat he, de gezondheid van al die mensen.” De Rotterdammer en zijn Dordtse collega zijn op de day after al vroeg honderden felicitaties verder. De Groot, nu 25 jaar verslaggeefster: ,, Ik ben heel trots, zo’n avond beleef je in een roes. Dit geeft een boost aan de hele krant. We hebben laten zien dat ook wij dit soort dossiers kunnen tillen.” Groenendijk, sinds 2004 werkzaam bij het AD: ,,Dit is een heel mooie erkenning. Een bekroning van je werk.”

Tientallen onthullende verhalen maakte het duo over de Dordtse chemiefabrieken. Daarmee pakten ze de prijs in de categorie ‘nieuws’ en lieten ze de inzendingen van NRC en RTL Nieuws achter zich. Dupont fabriceerde van 1967 tot 2013 Teflon, de basis voor de anti-aanbaklaag. Daarbij werd de potentieel giftige stof C8 gebruikt. Bij werknemers van een chemische fabriek in Dordrecht zijn decennialang extreem hoge concentraties giftig materiaal in het bloed geconstateerd. Dat blijkt uit medische onderzoeken die de Dupont-fabriek zelf liet uitvoeren. Dupont meldde deze tests niet bij de arbeidsinspectie, maar maakte zich wel grote zorgen over de uitkomst.

Het artikel gaat verder onder de video. 

de Tegel on Twitter

Winnaar NIEUWS: Ingrid de Groot en Peter Groenendijk - Zaak-Dupont, Algemeen Dagblad #DeTegel @ADnl @groenendijkp @ingriddegroott https://t.co/weLM3Fo42v

Quote

We hebben laten zien dat ook wij dit soort dossiers kunnen tillen

Ingrid de Groot

De artikelen in het AD brachten de boel in beweging. Het RIVM, het Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW, de Onderzoeksraad voor Veiligheid: allemaal instanties die onderzoek deden of doen naar (de schadelijke gevolgen van) de bedrijfsvoering van Dupont. Diverse keren is de kwestie besproken in de Tweede Kamer.

En het einde is nog niet in zicht: de onderzoekspijlen zijn momenteel gericht op het nauw aan Dupont verwante Chemours en het gebruik van de stof GenX en de lozing daarvan in de rivier. ,,In het dossier Dupont hebben we blootgelegd wat blootgelegd moest worden”, vermoedt Groenendijk. ,,Nu blijven we alle onderzoeken op de voet volgen. Chemours is deel twee van het verhaal, ook daar moet de onderste steen boven.”

Het eerste spitwerk werd gedaan door De Groot, werkzaam op de redactie in Dordrecht. Toen ze na onderzoek stuitte op documenten waaruit bleek dat Dupont al sinds 1981 het bloed testte van personeelsleden, werd voor de Dordtse duidelijk dat ze flink beet had. ,,What the fuck! dacht ik toen.”

De leiding van de krant koppelde haar aan Groenendijk, de geboorte van een succesvol duo. ,,Het is een genot om met haar samen te werken. Ik heb veel van haar geleerd”, zegt Groenendijk. ,,We vullen elkaar goed aan. Ingrid kan doorbijten, ik ben wat bedachtzamer. Zij heeft haar tentakels in de regio, kent veel lokale bestuurders. Ik heb ingangen op het Binnenhof.”

Blootleggen

De Groot: ,,De samenwerking verliep perfect. We versterkten elkaar echt. Het is heel prettig zo’n goede schrijver naast je te hebben.” Groenendijk verbaasde zich meer dan eens. ,, Zo erg zal het toch niet zijn? vroeg ik me geregeld af wanneer Ingrid over iets haar vermoedens uitte. Ja dus. Het vindt allemaal zijn oorsprong in een tijd dat het woord milieu nog niet eens bestond.”

De Groot noemt ‘het blootleggen van een systeem dat niet klopt’ het belangrijkste. Daarmee doelt ze vooral op de toetsing van het gebruik van chemicaliën door overheden. ,,Daar gaat het mij vooral om. Wat bezielde het bedrijf Dupont en waar was de overheid?”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

De Dordtse Pasar Malam moet kunnen uitbreiden, ook als dat ten koste gaat van de weekmarkt

De Dordtse Pasar Malam moet kunnen uitbreiden, ook als dat ten koste gaat van de weekmarkt

  • Eens (66%)
  • Oneens (27%)
  • Weet niet (6%)
1036 stemmen