Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Lara Geense, hoofd van Brandstof. © Rinie Boon

Zelfbouwtosti's met Turks brood

SfeertjeBrandstof. Hoge ramen, aan het plafond industriële lampen, een hoek met een dj-set, een lange loungetafel, een bar en zelf samengestelde tosti's: Brandstof, het café van Bibelot is sinds zaterdag open.

Wat?

Brandstof werkt samen met ondernemers, cultuurmakers en professionals en nodigt iedereen uit over hun ideeën te brainstormen.

 Het is bijna niet te geloven, maar het Dordtse poppodium had niet eerder een plek waar mensen na een optreden nog gezellig een drankje konden doen. Ja, wel als je de 'steriele' ruimte die het eerst was meetelt. Het trok niet: mensen vertrokken na een feestje in Bibelot huiswaarts, het Energieplein eenzaam achterlatend. De ruimte ging dus op de schop. In slechts drie weken veranderde niet alleen de hele look, ook moet Brandstof een werkplaats worden voor creatieve geesten, die hun gedachten willen bespreken met professionals van Bibelot, vertelt Lara Geense, hoofd van Brandstof. Zo wil het kunstenaars een platform bieden voor hun ideeën.  

Belangrijk is dan dat dat kan in een omgeving waar creativiteit wordt aangewakkerd. Brandstof voldoet aan alle kenmerken: van de kleurige barloungestoelen, tot een handgeschreven gedicht aan de bakstenen muur. En misschien nog wel het belangrijkst: twee tosti-ijzers. Wie doet het niet goed op tosti's? Denk daar maar eerst over na. Tostimaker Robbie Staal maakt ze niet met droge korsten wit casinobrood, maar met Turks brood. Met van die pitjes. En die lekkere luchtige binnenkant. De ingrediënten mag je zelf kiezen. Staal legt net de eerste tosti op het ijzer. ,,Geen tijd voor praatjes, ik ben even bezig", en hij loopt met zijn primeur op een houten plankje naar achteren om een prikkertje te halen.

Goed, dan bestellen we er gewoon zelf één. Willen we een tosti Bier de la Honger (tosti en bier)? Of gewoon een tosti Saai (ham/kaas)? Of gaan we toch voor eigen inzicht, met het risico dat we hier morgenochtend nog steeds staan? Geense eet een tosti mee en krijgt van de meestertostimaker een vegetarische variant met geitenkaas en honing. ,,Ik zei: verras me maar."

Volledig scherm
Tostimaker Robbie Staal. © Rinie Boon

De opkomst is 's middags nog een beetje laag, maar buiten giet het dan ook. Arme jongens van Broertjes Saté, die voor de gelegenheid hun prijswinnende vleesjes bereiden. Ze staan buiten waar ze het steeds grauwer wordende weer te lijf moeten.  

Priscilla Schoots, Hans Groeneveld, Michael Pelle en Ingrid Huijsdens hebben zich niet laten afschrikken door moeder natuur en maken binnen de eerste biertjes soldaat. Ze zijn allen verrukt van Brandstof. ,,Het heeft nu echt een huiskamersfeer", vindt Michael Pelle. De biertjes vloeien rijkelijk, als op dat moment een van de broertjes saté uit komt delen. Zo luidruchtig als samen een drankje doen op die lekkere loungebank is, zo stil is het bij het tackelen van dat broodje. Tot er wat saté van Schoots op de grond valt. Ze springt op, om een servetje te halen. ,,Toch zonde, het is wel een nieuwe vloer."

Volledig scherm
Priscilla Schoots, Hans Groeneveld, Ingrid Huijsdens en Michael Pelle. © Rinie Boon

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

De Dordtse Pasar Malam moet kunnen uitbreiden, ook als dat ten koste gaat van de weekmarkt

  • Eens (63%)
  • Oneens (31%)
  • Weet niet (6%)
1604 stemmen