Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Angela de Jong. © Shody Careman

Koningin Eva streeft Matthijs en Jeroen voorbij

Angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Quote

Eva is de nieuwe koningin van de Nederlandse tv. Ze is Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw voorbij

Het moet toch fantastisch zijn om momenteel Eva Jinek te heten. Om elke morgen wakker te worden en te ontdekken dat je de avond ervoor wéér boven de miljoen kijkers hebt gescoord. En dat in de slappe zomermaanden, waarin de spannende gasten niet voor het opscheppen liggen.

Zou ze boven de muesli stiekem een lange neus maken naar de directeur televisie van de NPO, die vorig jaar in al zijn wijsheid besloot om haar late night talkshow in juni, juli en augustus te offeren voor de sportzomer? Ik hoop het. Hij zal het volgend jaar tijdens het WK voetbal in Rusland wel uit zijn hoofd laten.

Laat ik het hier eens keihard opschrijven: Eva is de nieuwe koningin van de Nederlandse tv. Ze is Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw voorbij.

En misschien zelfs ook wel Linda de Mol, al zit die natuurlijk in een andere hoek dan zij.

Quote

En wat ik het knapste vind: de sfeer aan tafel wordt ondanks de stevige ondervraging nooit onprettig

Belangrijker nog: ze is hét voorbeeld voor elke willekeurige vrouw. Ze liet zich niet uit het veld slaan door alle bagger op social media, hield haar hoofd recht en buffelde stug door. En nu, na een paar seizoenen schaven, staan zij en haar talkshow als een huis. De inhoud valt perfect samen met haar persoonlijkheid. Ze schakelt moeiteloos tussen lichte en zware onderwerpen, ook in toon.

In interviews met politici is ze momenteel de beste die er is. Zoals ze van de week PvdA-voorman Lodewijk Asscher aanpakte, chapeau. Ze begon plagerig over zijn instagram-account, maar greep hem al snel bij de kladden over zijn discutabele opstelling in de kwestie over de lerarensalarissen en beet door. Wat mij betreft wordt dat bewuste fragment onmiddellijk verheven tot verplicht onderdeel van de opleiding journalistiek.

Ze toont elk interview zich tot in de puntjes te hebben voorbereid en bouwt naar het punt waar ze wil komen. Maar maakt daarbij niet de klassieke fout gedachteloos door te denderen. Ze luistert juist scherp naar de antwoorden van haar opponent en reageert daar gevat op. En wat ik het knapste vind: de sfeer aan tafel wordt ondanks de stevige ondervraging nooit onprettig. Ze sluit een gesprek aardig af en betrekt de gast vervolgens weer gezellig bij de andere onderwerpen.

Het is dat ik geen dweepzieke puber meer ben, anders hing er een poster van Eva boven mijn bed.

Reageren? angela@ad.nl