Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
Angela de Jong. © Angela de Jong AD

Let ook eens op de meisjes achter Wilfred

angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Quote

Het grote pluspunt boven De Avondetappe is dat dit programma behalve informatie over de Tour ook nog een beetje vermaak biedt

Vindt u het ook zo zielig voor Wilfred Genee? Ik wel. Er kijkt geen hond naar zijn Tour du Jour – zondag bleef de teller steken op 175.000 belangstellenden – terwijl het toch best een aardige show is. Al duurt het programma mij eerlijkheidshalve net een half uurtje te lang. Zodra Wilfred naar buiten loopt om te babbelen met een onbekende wielrenner of om een bordspel te promoten, is dat doorgaans hét moment om te zappen.

Maar het grote pluspunt boven De Avondetappe is dat dit programma behalve informatie over de Tour ook nog een beetje vermaak biedt. Zelfs al ontbreken dit jaar de polonaise en Gerard Joling.

Wilfred Genee gooit er op zijn tijd een ongemakkelijke vraag of lullige opmerking in. Gast Ferry de Groot sneert naar zijn voormalige werkgever NOS. Erik Dijkstra reageert op alles lekker fel. En Stef Clement kan zelfs ik als niet-Tourkenner moeiteloos volgen.

Ook Jan Janssen, die ik uitgesproken saai vond in De Avondetappe vorige week, zat zaterdag op zijn praatstoel. Ik sluit niet uit dat de zwaar gesponsorde glazen Leffe daar misschien iets mee te maken hebben. Hij grossierde in anekdotes als slapen in de badkuip in slechte Franse hotels en renners die vroeger halverwege een etappe doodleuk een duik namen in de Middellandse Zee.

Ook vermaak ik me elke aflevering kostelijk met die meisjes die als publiek eerste rang zitten achter de talkshowtafel. Ze kunnen vaak amper hun ogen open houden bij al die wielrenpraat. Maar ze doen met verve waarvoor ze op die krukken zijn neergezet: een leuk plaatje vormen. Zouden Johan Derksen en René van der Gijp al bij de zenderleiding van RTL7 aan de telefoon hebben gehangen dat ze dit voor het nieuwe seizoen van VI ook een zeer goed idee vinden?

Ik had de afgelopen dagen sterk de indruk dat het Wilfred eigenlijk niet meer kan schelen dat er zo weinig mensen kijken. Hij lijkt nóg een graadje losser dan normaal en zijn zelfspot viert hoogtij. ,,Het is hier aardig druk aan het worden. Er zitten hier nu meer mensen dan er mensen aan het kijken zijn.’’

Ik ben maar voor één ding bang: dat hij zich zo onbespied waant daar, dat hij binnenkort gaat zingen.

Quote

Wilfred lijkt nóg een graadje losser dan normaal en zijn zelfspot viert hoogtij. ,,Het is hier aardig druk aan het worden. Er zitten hier nu meer mensen dan er mensen aan het kijken zijn.’’

Reageren? angela@ad.nl