Exclusief

Het beste van het AD

In AD+ vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
© Shody Careman

Weer verslaafd aan Arnie en Linda

Angela kijkt tvJournaliste Angela de Jong schrijft drie keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Het is net als met die reep Tony Chocolonely in de keukenkast. Daarvan weet ik óók dondersgoed dat ik er beter vanaf kan blijven, omdat ik er uiteindelijk niet gelukkig van word. En nee, ook niet één stukje. Want dat worden er onherroepelijk twee of drie en daarna het hele tablet karamel zeezout.

Toen ik las dat RTL 4 het hele eerste seizoen van Goede Tijden Slechte Tijden op online-platform Videoland beschikbaar stelde, hoorde ik precies hetzelfde stemmetje in mijn hoofd snerpen: niet doen, negeren, afblijven met je gretige tengels. Een serie waaraan je bijna 27 jaar geleden als puber verslingerd was, kan alleen maar tegenvallen.

En verslingerd is nog zacht uitgedrukt, mensen. Ik was idolaat van Goede Tijden, zoals toen nog de afkorting luidde. Ik verslond niet alleen alle afleveringen, ik droomde ‘s nachts dat ik ook bij Helen Helmink in de klas zat en bij het vriendengroepje van Arnie, Peter en Annet hoorde, maar vooral bij Arnie of dokter Simon. Het bordkartonnen decor, de in beeld bungelende camera’s en het belabberde acteerwerk - ik zag het niet eens. Net als volksstammen andere meisjes in die tijd. Ik ga er dan ook vanuit dat Goede Tijden Slechte Tijden uitgebreid ter sprake komt in de Dit zijn wij-serie van deze krant als mijn Patat-generatie aan de beurt is.

Quote

Zodra ‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij’ klinkt, zit ik er meteen weer vol in

Maar goed. U weet ook hoe dat gaat. Natuurlijk ben ik tóch naar Videoland gegaan en heb ik gekeken. En inmiddels zie ik heus wel dat de muren van het huis van Robert en Laura meetrillen als Arnie de deur iets te hard dichtslaat. Het constante gebel uit openbare telefooncellen doet anno 2017 hilarisch aan. En och, wat zijn sommige dialogen hemeltergend slecht.

Maar het gekke was: zodra ‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij’ klinkt, zit ik er meteen weer vol in. In al die essentiële soap-thema’s, die het genre zo verslavend maken en die de eerste afleveringen meteen opspelen: ziekte, een geheim kind, zelfmoord, echtscheiding, overspel, intimidatie, verdriet en gepassioneerde verliefdheden. Ondanks zijn wapperende spijkerbroeken blijkt Arnie nog steeds onweerstaanbaar knap en ben ik stiekem wéér jaloers op zijn vriendinnetje Linda.

Ik blijf erbij: dat eerste seizoen Goede Tijden Slechte Tijden was écht bijzonder. Ik sluit niet uit dat ik mezelf deze zomer elke avond op een aflevering trakteer. Of twee. Misschien wel drie.

Reageren? angela@ad.nl of via Facebook.

Volledig scherm
Linda Dekker, Arnie Alberts en Roos de Jager in GTST. © PR